Италия все пак избегна политическата криза

Марио Драги формира правителство, в което включи и бизнес лидери

Италия все пак избегна политическата криза

Снимка: БТА

676 ~ 2 мин. четене

Бившият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви в петък вечер, че е готов да ръководи следващото правителство на Италия и обяви водещите имена в своя кабинет, предава Reuters. В екипа му ще присъстват както високопоставени бизнес лидери, така и политици. Някои от досегашните министри пък ще запазят постовете си.

На 3 февруари президентът Серджо Матарела възложи на Драги мандат за сформиране на нов кабинет, след като малко по-рано премиерът Джузепе Конте подаде оставка и тласна страната към ръба на нова политическа криза.

Президентът Серджо Матарела се срещна с професор Марио Драги, който даде окончателното си съгласие да оглави правителството, чийто състав представи на държавния глава“, информира пресслужбата на държавния глава.

До тази развръзка се стигна след поредица от консултации с политически партии, повечето от които изразиха подкрепа за Драги. Единствената парламентарно представена група, която не даде одобрението си, бе крайнодясната формация Италиански братя на Джорджа Мелони.

Редица министри от правителството на подалия оставка Джузепе Конте запазиха постовете си в новия кабинет на Марио Драги. Екипът му е съставен от 23 души – девет министри без портфейл и 14 с портфейл.

Впечатление прави, че някои от по-тежките министерства са поверени на видни лидери от бизнеса. Така бившият изпълнителен директор на Vodafone Виторио Колао например ще отговаря за цифровия преход, а министър на екологията ще е Роберто Чинголани, идващ от титана в отбраната Leonardo. Директорът на Bank of Italy Даниеле Франко ще оглави икономическото ведомство, а бившият председател на Конституционния съд Марта Картабия поема правосъдното.

Драги не излъчи министър по европейските въпроси, което предполага, че самият той ще отговаря за това портфолио.

Видима е приемствеността с предишното правителство. Постовете си запазват Луиджи Ди Майо (външен министър), Лоренцо Герини (министър на отбраната) и Роберто Сперанса (министър на здравеопазването).

За министри без портфейл в новия кабинет влязоха и трима видни членове на партия "Напред Италия" на Силвио Берлускони. Това Ренато Брунета (по въпросите на държавната служба), Мария Стела Гелмини (по общи въпроси и автономни въпроси) и Мара Карфаня (по въпросите на юга и териториалната интеграция). Всеки от тях вече има опит в предишни правителства.

Най-голям брой министерски места получиха представители на Движението 5Star.

Новото правителство ще положи клетва в събота. Очаква се следващата седмица да му бъде гласуван вот на доверие в парламента.

Подкрепи Economic.bg