Италия глоби Apple с 318 млн. евро

Компанията не е декларирала приходи за над 1 млрд. евро

Италия глоби Apple с 318 млн. евро
Автор: Илия Лазаров

Технологичният гигант Apple се е съгласил да плати италианските власти 318 млн. евро, за да се разреши данъчен спор. Американската компания е обвинена в укриване на данъци, съобщи AFP.

Италианският филиал на компанията е разследван по подозрения, че не е декларирал над 1 млрд. евро., съобщи италианският ежедневник La Repubblica.

Говорител на данъчната служба на Апенините потвърди новината, но отказа да даде допълнителни подробности, заради поверителността на случая. Apple Italia отказа коментар.

Плащането е в резултат на месеци преговори и съответства на пълната сума, поискана от италианските власти за периода 2008-2013 г. То идва на фона на спор за данъчния режим на мултинационалните групи, които използват трансгранични корпоративни структури, за да намалят данъчните си сметки.

Apple Italia е част от европейската мрежа на компанията, която се ръководи от Ирландия – една от държавите с най-ниски нива на корпоративно данъчно облагане в Европейския съюз.

По-рано през декември главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук описа обвиненията, че компанията избягва данъчно облагане в САЩ, изнасяйки активи в чужбина, като „политически глупости”.

„Плащаме всичките ни дължими данъци”, настоя той.  

Коментари: 0