ЕС отново е недоволен от Италия

Притесненията са свързани с бюджетния план за 2020 г.

ЕС отново е недоволен от Италия

Снимка: Pixabay

Европейска комисия (ЕК) отново е взела под прицел бюджета на Италия и по-точно разходната част от него. Брюксел прати днес писмо до властите в Рим с искане за повече разяснения относно бюджетния план на страната за 2020 г., съобщава CNBC. 

Европейската институция е специално загрижена за структурния баланс на Италия. Проектобюджетът за идната година планира промяна в него, която да доведе доведе до влошаване на БВП с 0.1%, посочва ЕК в писмото си. По-рано италианското правителство се съгласи да подобри структурния си баланс с 0.6% от БВП през 2020 г. 

Комисията е загрижена и защо нетните първични разходи на Италия, в които не се включват лихвените плащания, през следващата година ще нараснат с 1.9%, вместо да паднат с 0.1%. 

Това не е първият път, когато ЕС споделя опасения относно бюджета на Италия. При предишното правителство на страната, дошло на власт през юни 2018 г., ЕК поиска по-строга фискална отговорност на два пъти. 

Дългогодишният конфликт между Рим и Брюксел предизвика пазарни сътресения и скок в доходността на италианските облигации.

Това лято Италия смени правителството си и отскоро се ръководи от нов кабинет. Сегашната коалицията се формира от Движението на петте звезди (M5S). То насърчава инициативи, които биха разширили социалните помощи за гражданите, и Демократичната партия, която критикува както синдикатите, така и банковия сектор.

Доходността от 10-годишната италианска държавна облигация се търгува по-високо във вторник сутринта.

Коментари: 0