Италия се е разбрала с ЕС за бюджета си

Според Washington Post новината означава, че Рим е отстъпил пред Брюксел

Италия се е разбрала с ЕС за бюджета си

Неофициалната информация обяви италианският вицепремиер Матео Салвини

Снимка: БТА

Италианското икономическо министерство обяви, че е постигнало неофициално споразумение с Европейската комисия относно планирания бюджет на страната за 2019 г., пише Deutsche Welle.  Ходът би сложил край на продължаващото от края на месец септември досега напрежение между Рим и Брюксел заради планирания от Италия по-висок бюджетен дефицит за следващата година.

„Изключително удовлетворени сме от постигнатия резултат”, коментира вицепремиерът Матео Салвини, но не огласи подробности от споразумението с ЕК. Говорител от икономическото министерство е пояснил единствено, че сделката ще стане официална, когато днес получи одобрението на европейските представители в Брюксел.

Премиерът Джузепе Конте обаче предупреди, че е необходимо да се изчака приключване на процедурата по приемането на споразумението преди да се смята, че преговорите между Рим Брюксел са приключили окончателно. Очаква се днес той да направи обръщение пред италианския парламент.

Миналата седмица, след среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, Конте каза, че страната му е готова да понижи планирания си за следващата година бюджетен дефицит от 2.4% на 2.04% от брутния вътрешен продукт (БВП). Именно затова американският вестник The Washington Post тълкува новината за споразумение между Италия и ЕК като отстъпление за Рим.
Коментари: 0