Италия ще спасява банките си с 21 млрд. евро заем

За спасяването на Monte dei Paschi di Siena са необходими поне 5 млрд. евро

Италия ще спасява банките си с 21 млрд. евро заем
3725 ~ 1 мин. четене

Правителството на Италия ще поиска одобрението на парламента за заем в размер от 21 млрд. евро, за да подкрепи банковата система на страната.

Причината е обременената с лоши кредити банка Monte dei Paschi di Siena, която е смятана за най-слабата сред големите банки в Европейския съюз.  Най-старата банка в света трябва да събере 5 млрд. евро свежи пари до края на декември. Ако институцията не успее да набере капитал, държавната помощ може да се окаже нужна още тази седмица.

Проблемите на банковия сектор в Италия се превърнаха в основна тревога на инвеститорите през последните месеци. Новоизбраният премиер на Италия Паоло Джентилони определи искането към парламента като „предпазливост“ и задължение на правителството в защита на спестяванията.

Преди седмица UniCredit обяви официално плановете си за увеличение на капитала с 13 млрд. евро и да съкрати 14 000 души до края на 2019 г. Финансовата институция опитва да увеличи капиталовата си адекватност, която в момента е на границата на регулаторните изисквания.

Несигурността сред инвеститорите е провокирана допълнително от  политическата несигурност, предизвикана от оставката на Матео Ренци, чиято програма за конституционна реформа бе отхвърлена от италианци на референдум, предаде CNN Money.

Италия има 2,25 трилиона евро държавен дълг, който възлиза на 136% от БВП на страната, вторият най-висок коефициент в Европейския съюз след този на Гърция. Страната, която има повече банкови клонове, отколкото пицарии, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, се бори да възстанови доверието в банковата си система въпреки високите разходи и ниска възвръщаемост.

Подкрепи Economic.bg