ИТН категорично отказа на БСП за кабинет

Така и третият опит на левицата за реализирането на мандата се провали

ИТН категорично отказа на БСП за кабинет

Снимка: БТА

728 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

"Има такъв народ" няма да подкрепи БСП за съставяне на правителство. Това заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ на срещата със социалистите за евентуално съставяне на кабинет. Самата среща продължи само няколко минути, а сценаристите на Слави Трифонов заявиха още в началото, че не са променили позицията си и няма да подкрепят опитите на Корнелия Нинова да изпълни успешно третия мандат за сформиране на кабинет.

Лидерът на БСП от своя страна благодари на членовете на ИТН, че все пак са отишли на срещата, въпреки че отдавна беше ясно, че разговорите няма да са градивни.

Разбира се, че ще дойдем. Това е нормалното политическо поведение. Но ние няма какво ново да кажем. В първите дни на този парламент заявихме, че ИТН ще предложи кабинет и ако не бъде подкрепен, ние няма да подкрепяме следващи мандати и според нас ще се отиде на предсрочни избори. Нищо досега не се е променило“, заяви Йорданов.

Той обвини БСП, че те също не са подкрепили кабинета им с първия мандат.

Днес социалистите заявиха, че ще държат мандата до приемането на актуализацията на бюджета, а не както Корнелия Нинова бе заявила преди дни – до 10 или 15 септември. Решението да се върне мандата по-бързо накара Тошко Йорданов от трибуната на Народното събрание днес да обвини БСП, че са "в комплект" с ГЕРБ. По думите на сценариста БСП съкращава живота на парламента със 5-7 дни и така няма да му даде възможност да приеме важни законопроекти.

Първата среща на БСП беше с "Изправи се БГ! Ние идваме!", но и най-малката партия в парламента отказа подкрепа на Нинова.

От „Демократична България“ въобще отказаха да отидат на разговорите с левицата за третия мандат. Съпредседателят Христо Иванов заяви, че тази среща безпредметна, защото мандатът е обречен – няма мнозинство. Той обяви, че подобна среща е предизборен пиар за Корнелия Нинова.

След връчването на третия мандат от президента Румен Радев се очаква БСП да обяви кандидата си за премиер в петък – 3 септември.

Подкрепи Economic.bg