Ива Митева не иска да е премиер

„Човек трябва да си тежи на мястото”, смята председателят на Народното събрание

Ива Митева не иска да е премиер

Снимка: БТА

572 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Не съм готова за премиер, човек трябва да си тежи на мястото. Това каза председателят на парламента Ива Митева, след като нейното име бе коментирано като възможен вариант за следващ министър-председател.

Първо съпредседателят на „Демократична България” Атанас Атанасов заяви преди два дни, че Ива Митева има качествата да оглави бъдещ кабинет. И според Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!” тя може да бъде следващият министър-председател.

От „Има такъв народ” обаче са категорични, че дори и тя да бъде предложена, партията няма да подкрепи третия мандат. От ГЕРБ също са категорични, че няма да подкрепят никоя политическа формация за съставянето на правителство. ДПС също са песимистично настроени, а БСП чакат да видят развръзката с третия мандат в петък.

„Човек трябва да е там, където е най-добре подготвен. Един човек не може да усвои и да обикаля всички постове в държавата“, заяви Ива Митева.

Тя обясни, че не е разговаряла с никого от направилите предложението.

„Това си е изцяло тяхно предложение и моля Ви не ме спрягайте мен за този пост“, каза Митева.

Преди две седмици тя коментира, че вече не е сигурна дали иска да се занимава с политика. Изказването ѝ беше в отговор на въпрос дали е разочарована от поведението на ИТН и дали би се кандидатира отново за народен представител.

„Политиката се оказва, че не е толкова просто нещо. По-лесно е да бъдете експерт. Политиката се оказва доста сложна игра. Може би аз все още не съм се научила да я играя. Може би аз съм по-друг човек. Може би чувствителността ми е такава. Разколебана съм изцяло от политиката“, обясни тогава тя.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg