Иванов: Цената на газа беше увеличена с 30% заради поскъпването на петрола

От две години няма политическа намеса в работата на КЕВР, смята нейният председател

Иванов: Цената на газа беше увеличена с 30% заради поскъпването на петрола
Повишаването на цената на природния газ с близо 30% беше предопределено от договора на „Булгаргаз“ с „Газпром“. А причината е цената на петрола, която е ноември е на доста високо ниво. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред bTV. “Бизнесът беше наясно с предстоящото увеличение“, добави той.

Според Иванов решението е било взето няколко дни след изборите, защото по закон цената се актуализира на всеки три месеца, т.е. в този случай – най късно до 31 март. „Последните две години няма политическа намеса в работата на КЕВР“, каза Иванов.

Председателят на регулатора е на мнение, че повишаването на цената няма да се отрази осезаемо на крайните цени, но ще намали печалбите на компаниите. 

„Всички, които досега получаваха природния газ на по-ниски цени, свикнаха с това. Вдигането на цената удря печалбата на бизнеса“, смята Иван Иванов.

„Стоките и услугите не би трябвало да поскъпнат, защото в продължение на две години, когато цената на газа намаля с над 60%, стоките и услугите не поевтиняха. Сега просто ще се свият печалбата на фирмите. Бизнесът работеше  с по-високи печалби“, смята той.
Коментари: 0