Избират нов управител на МВФ

Процедурата по номиниране стартира днес

Избират нов управител на МВФ
268 ~ 1 мин. четене

Международният валутен фонд (МВФ) отваря процедура по номинации за нов управител. Кандидатури се приемат от днес. Досегашният ръководител на фонда Кристин Лагард обяви ,че е готова да остане начело и втори мандат, съобщава Ройтерс.

Първият мандат на Лагард изтича тази година на 5 юли.

Според Алексей Можин, член на борда на МВФ, фондът ще е готов с избора си до началото на месец март.

Кристин Лагард, бивш финансов министър на Франция, бе избрана за управител на МВФ през 2011 г. в конкуренция с управителя на централната банка на Мексико Аугустин Карстенс. Тя замени на поста Доминик Строс-Кан, който бе принуден да напусне след дело за сексуално посегателство.

"Изпълнителният борд на директорите прие открит, базиран на качества и заслуги, прозрачен процес по избор на управляващ директор, подобно на предишната процедура", заяви Можин в изявление по повода. Номинации може да се правят от  гуверньори и изпълнителни директори във фонда.

Вероятно затруднение пред повторното избиране на Лагард за поста може да се окаже френският съд, който през декември реши тя да се изправи пред дело, касаещо службата й като финансов министър на Франция. Според обвинението, тя наредила плащане на 400 млн. евро за уреждане на спор с бизнесмена Бернар Тапи. Лагард твърди ,че ще се яви на делото и е действала в интерес на френската държава и съобразно закона. Бордът на МВФ е изразил доверието си в способността на Лагад да изпълнява своите задължения, допълва Ройтерс.

Подкрепи Economic.bg