Изчезна „индийският крал на кафето“

Ръководителят на най-голямата кафе верига в страната В. Г. Сидхарта е в неизвестност от снощи

Изчезна „индийският крал на кафето“
1312 ~ 2 мин. четене
Ръководителят на най-голямата верига за кафе в Индия е изчезнал. От компанията Coffee Day Enterprises, която притежава веригата кафенета Café Coffee Day, заявиха, че В. Г. Сидхарта „е в неизвестност“ от предишната вечер.

Сиддхарта основава Coffee Day през 1993 г. и открива първия обект Café Coffee Day в южния индийски град Бангалор три години по-късно. Оттогава компанията е прераснала в най-голямата верига кафенета в Индия, с над 1700 търговски обекта в 245 индийски града към миналата година. Заради това предприемачът е наричан "индийският крал на кафето".

Глобалният конкурент - американската Starbucks, за сравнение, в момента има 146 търговски обекта в Индия.

Акциите на Coffee Day Enterprises паднаха с 20% до рекордно ниско ниво на борсата в Мумбай.

"Обърнахме се за помощ към съответните органи", се казва в съобщение на компанията. „[Компанията] се управлява професионално и се ръководи от компетентен лидерски екип, който ще гарантира приемствеността на бизнеса“, се казва още в изявлението.

Сидхарта притежава 33% от Coffee Day Enterprises, според данните на фондовата борса от миналия месец, докато съпругата му и семейни предприятия притежават още 21%. Компанията стана публична през 2015 г.

Coffee Day има търговски обекти и в Австрия, Чехия, Египет, Малайзия и Непал и изнася кафе на няколко пазара, включително Северна Америка, Европа и Близкия изток.

Сидхарта бил в колата си в покрайнините на Мангалор, щата Карнатака, когато помолил шофьора си да спре на място близо до река Нетравати.

"Той казал на шофьора да продължи напред и да спре и че ще дойде пеша", каза старши полицейски служител пред BBC Hindi. Шофьорът подал сигнал в полицията, когато бизнесменът не се появил. Обажданията към неговия номер показват, че мобилният му телефон е изключен, казват от полицията.

Индийски медии съобщиха миналия месец, че Сиддхарта е в преговори с Coca-Cola за продажба на значителен дял от неговата компания, въпреки че информацията не е била потвърдена от нито една от двете компании.

Сидхарта е зет на С. М. Кришна, който е бивш главен министър на южния щат Карнатака.
Подкрепи Economic.bg