Изграждаме четири нови моста на Дунав

Предвижда се и издигане на язовирни стени

Изграждаме четири нови моста на Дунав

Четири нови моста в българския участък на река Дунав предвижда най-големият инфраструктурен проект в Европа ABC De (Aegean sea to Baltic sea Connection and Danube river). Това заяви инж. Румен Марков, управител на "Лардж Инфрастръкчър Проджектс".

Проектът бе представен за втори път. ABC De включва както изграждането на високоскоростна жп магистрала между Егейско и Балтийско море, така и много канали, язовирни стени и шлюзове по Дунав, които ще оставят завинаги в историята и наводненията, и ниските води по реката, пише "Стандарт".

Първият нов мост между България и Румъния, който ще е автомобилен, ще бъде изграден между Оряхово и Бекет. Вторият ще бъде при Гиген-Корабия, на мястото на древния римски мост. Той ще е комбиниран - авто и жп, и ще свързва жп линията Плевен-Сомовит с Румъния. Третият мост ще бъде край устието на река Янтра, по който ще преминава бъдещата високоскоростната жп магистрала от новото пристанище на Егейско море Ферес до бъдещ порт на Балтийско море. Четвъртият нов мост ще е комбиниран и трябва да бъде изграден при Силистра-Калараш.

Освен двата съществуващи и четирите нови моста, по Дунав ще може да се преминава и по бъдещите язовирни стени между България и Румъния, обясни инж. Румен Марков. За решаване на проблемите с нивото на Дунав, ще се изградят стени при село Кошава над Видин и между Станево и Бистрец под Дунав мост 2. По стената Станево - Бистрец ще минава жп линия, която ще свързва Бойчиновци и Крайова. Шосета ще минават по стената при Кошава, както и по бъдещите стени при Белене и при Тутракан-Олтеница.

Язовирните стени ще бъдат комбинирани с шлюзове, съобразени с размерите на най-големите състави, движещи се по Дунав. С 4 нови моста и 4 язовирни стени, преминаванията на Дунав в нашия участък ще бъдат общо 10.

Предвижда се и изграждането на канал за решаване на проблема с наводненията между Кошава и Белене. Той ще поема високите води за 1000 години напред, допълни инж. Румен Марков.

Необходимите инвестиции за реализирането на проекта ABC De са около 73 млрд. евро. В края на април ще проведем преговори с Европейската инвестиционна банка за финансиране на проекта, каза още Румен Марков.

Коментари: 0