Изказванията на Тръмп доведоха до нови рекорди на Wall Street

Европейските пазари също приключиха на зелено поради надеждите за отмяна на митата върху европейски автомобили и части

Изказванията на Тръмп доведоха до нови рекорди на Wall Street

Снимка: БТА

През изминалия ден инвеститорите на Wall Street успяха да се поздравят с няколко нови рекорда благодарение на участието, което президентът Тръмп взе пред Икономическия съвет в Ню Йорк.

В своето изявление американският държавен глава наблегна на желанието на Китай за сключване на търговска сделка, което подкрепи пазарите. Тръмп не пропусна да изрази критиката си към досегашните управляващи, обвинявайки ги в договаряне на неизгодни за САЩ търговски условия.

В края на сесията широкият борсов измерител S&P500 успя да напредне с 0.16% до 3091 пункта, като по-рано през деня успя дори да достигне и до нов интрадневен връх. Технологичният NASDAQ добави 0.3% до 8486 пункта, също постигайки нов връх. Индустриалният Dow Jones приключи без промяна от стойността си на отваряне. В състава на индекса акциите на Disney се отличиха с ръст от 1%, след като компанията започна да предлага новата си видео стрийминг услуга.

Европейските фондови пазари приключиха деня на зелена територия, подкрепени от надеждите за отмяна на митата върху европейски автомобили и части. Немскят DAX очаквано беше сред най-печелившите с повишение от 0.65%. Френският САС напредна с 0.44%, а Stoxx600 и FTSE100 успяха да добавят по половин процент към стойността си.

В сряда и четвъртък председателят на ФЕД Джером Пауъл ще вземе участие в две панелни дискусии във Вашингтон – първата пред Обединения икономически комитет, а втората пред Държавния комитет за бюджета. В думите на Пауъл ще бъдат търсени насоки относно бъдещата парична политика на централната банка. С оглед прогнозите за забавяне на глобалния икономически ръст, пазарите са в очакване ФЕД да даде сигнали за допълнително разхлабване на монетарната си политика.

Twitter Inc.Акцията на Twitter не успя да премине максимума при цена от $45, което беше последвано от понижение от над 30% в рамките на два месеца. В момента котировките се намират в близост до ниво на подкрепа, не преди да се потърси удачен момент за покупка, смятаме, че тя ще бъде тествана още веднъж. При задържане на акцията над $26 и формиране на бичи сигнал на седмична база, вход в дълга позиция ще бъде оправдан.

GBP/USDСлед силното поскъпване на британския паунд от средата на октомври, валутната двойка формира т.нар. бичи флаг, който създава предпоставки за нова възходяща вълна. Цената вероятно ще има нужда от още малко време за да генерира сила за пробив, което ще открие възможност за покупка на по-добра цена.

Oil USНа 4-часова графика може да видим как щатският петрол се движи във възходящ трендови канал. Въпреки трудностите за категоричен пробив на $57 за барел и временната консолидация, настроенията остават в подкрепа на биковете. В средносрочен план очакваме пробив на съпротивата и достигане до нов локален максимум в близост до психологическите $60.

NikkeiЯпонският индекс се намира в серия от пет поредни седмици на повишение, което изведе Nikkei до над едногодишни рекордни стойности. Силното представяне обаче доближи цената и до психологическата граница от 24 000 пункта, където може да видим, че пазарът формира ниво на силна съпротива. Очакваме тест, който да определи средносрочните перспективи пред индекса, като неуспешен такъв ще открие добра възможност за продажба.
Коментари: 0