Изкуственият интелект на Google облекчи с 20% трафика в Израел

Компанията ще тества иновативната си система за регулиране на движението и в Рио де Жанейро

Изкуственият интелект на Google облекчи с 20% трафика в Израел

Снимка: Twenty20

928 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Google е успяла да намали консумацията на гориво и закъсненията в движението с 10 до 20% на четири места в Израел, пише Reuters. За целта компанията е използвала изкуствен интелект (AI) за оптимизиране на сигналите на светофарите, като планира да тества софтуера в Рио де Жанейро.

Изследователският проект в ранна фаза е сред новите софтуерни инициативи на Google за борба с изменението на климата. Някои служители на компанията, както и групи за застъпничество, я призоваха спешно да използва влиянието си за борба с климатичните промени.

Въпреки че технологичният гигант не се съобрази с призивите на критиците да спре да продава технологии на петролни компании или да финансират законодатели, които отричат ​​глобалното затопляне, даде приоритет на функциите, подкрепящи устойчивото развитие.

Компанията планира през следващите седмици да позволи на своите потребители на термостати Nest да купуват кредити за възобновяема енергия за 10 долара на месец, за да компенсират емисиите от отопление и охлаждане. Кредитите ще идват от проекти в Тексас, включително Bethel Wind Farm и Roseland Solar. По-голямата част от средствата ще отидат за покупки на кредити и разходи за плащане на комунални услуги, каза Google, без да уточнява останалата част.

Безплатно в Съединените щати потребителите на Nest скоро ще могат автоматично да превключват отоплението и охлаждането към време, когато енергията е по-чиста.

Нови информационни панели, заедно с резултатите от търсенето, ще показват емисии или други екологични оценки за полети, автомобили и домакински уреди в Съединените щати. За да се предотврати дезинформацията, английските, испанските и френските заявки, споменаващи „изменение на климата“, от този месец ще включват обяснения от ООН.

Въз основа на ранните резултати в израелските градове Хайфа и Беер-Шева, общинският орган по движението по пътищата в Рио де Жанейро е изразил големи надежди изкуственият интелект да ускори промените в трафика. В него се казва, че системата трябва да бъде въведена в рамките на този месеци, като местоположенията ще бъдат обявени скоро.

Александър Стеванович, доцент по гражданско и екологично инженерство в Университета в Питсбърг, каза, че симулациите показват, че AI може да улесни потока на трафика. Но той постави под въпрос дали технологична компания без експертен опит в областта на трафик инженеринга в крайна сметка може да реализира такъв софтуер.

“Всяка година има някой нов, който твърди, че можем да направим чудеса”, каза той.

Подкрепи Economic.bg