Изкуственият интелект ще направи енергийните фирми по-ефективни

По-малко от 25% от фирмите обаче имат AI стратегия

Изкуственият интелект ще направи енергийните фирми по-ефективни

Снимка: Pexels

Компаниите за комунални услуги могат да увеличат ефективността си чрез технологии с изкуствен интелект (AI), прогнозира консултантът Роланд Бергер, цитиран от Reuters. Това може да стане например чрез внедряването на софтуер, който да прогнозира промените в търсенето на електричество, или такъв, който да контролира домашните уреди. 

Благодарение на подобни иновации европейските предприятия биха могли да увеличат ефективността си 1/5 през следващите пет години, смятат експертите. Според данните обаче по-малко от 25% от фирмите в сектора имат стратегия за такова нещо. 

Бергер напомня, че електроенергийните компании на Стария континент, които дълги години са зависели от централи, работещи на въглища или газ, предстои да се адаптират към все по-широко навлизащите възобновяеми енергийни източници. Това ще доведе и до свиване на печалбите, тъй като цените на електроенергията на едро падат. 

„Компаниите трябва да отговорят на тази промяна и да предложат нови бизнес модели“, изтъква в тази връзка и Торстен Хензелман, също консултант в сектора. Според него това ще стане именно чрез внедряването на нови технологии като изкуствен интелект.

AI системите ще са все по-необходими в бъдещите условия на зелени източници на енергия. Те ще помагат за това да се балансират промените в търсенето и предлагането.

Компаниите за комунални услуги започнаха да планират вложения в размер на десетки милиарди евро за подобряването на техните мрежи. Това доведе до вълна от сливания и придобивания, сделки за сътрудничество и прочее. Технологиите с изкуствен интелект са именно една от фокусните области в това отношение. 

Най-голямата германска компания в сектора E.ON например направи такава стъпка миналата седмица и постигна споразумение с американския стартъп Sight Machine. Гигантът ще внедри иновативен софтуер, използващ машинно обучение, за да подобри производствените процеси и да намали разходите за енергия. 

AI може да се използва в уреди за отопление, осветление и други домакински дейности, а да им помага да се адаптират към ежедневните навици на потребителите и така да оптимизира използването на енергия ефективно. 
Коментари: 0