Излишъкът в бюджета се топи бързо

Правителството най-после реално е започнало да подкрепя икономиката през бюджета

Излишъкът в бюджета се топи бързо

Снимка: Economic.bg/Архив

Антония Симова Автор: Антония Симова

Бюджетният излишък вече сериозно се топи, като само за един месец размерът му е намалял с над 700 млн. лв. Въпреки това към края на деветмесечието, или три месеца преди края на годината, фискът продължава да е на плюс с 890 млн. лв. Данните са от консолидираната фискална програма (КФП), публикувани от Министерството на финансите.

На фона на този излишък финансовото министерство публикува за обществено обсъждане законопроект, с който иска да получи позволение от парламента да натрупа повече от 2% дефицит по КФП. Това означава, че кабинетът има намеренията да увеличи харчовете си в края на годината, което не е нещо необичайно, но вероятно е подсилено и от политическата криза, в която се намира правителството в момента, както и от предстоящите парламентарни избори.

Според информация на финансовото министерство през септември са направени по-големи инвестиционни разходи, свързани с инфраструктурни проекти, както и плащания по мярката "60/40".

Данните показват всъщност, че най-после правителството е започнало да подкрепя икономиката през бюджета. Това се случва, след като през по-голямата част от годината бюджетът трупаше излишък, а когато през август той започна да се топи, това се дължеше предимно на спада на приходите.

Въпреки това разходите на държавата (31.5 млрд. лв. за деветмесечието) все още са едва 65.8% от плановете на финансовото министерство и с 35 млн. лв. под миналогодишния им размер за същия период, което МФ обяснява с покупката на изтребителите F-16. Увеличението на разходите през изминалия месец се вижда и във факта, че за периода от януари до август разходите бяха с близо 1 млрд. лв. по-малко спрямо миналата година, а за периода януари - септември - с едва 35 млн. лв.

Приходите в хазната продължават да бъдат зад очакванията на кабинета от актуализирания годишен отчет през април, както и зад миналогодишния им размер. За първите девет месеца през 2020 г. са събрани 32.4 млрд. лв. от приходи, помощи и дарения по КФП, което е със 763.1 млн. лв. по-малко от същия период миналата година. Постъпленията от помощи нарастват с 360 млн. лв. през месеца благодарение на евросредствата, които обикновено в края на програмния период растат.

През последните месеци се наблюдава плавно подобрение при основните данъци, с което постепенно се компенсира натрупаното забавяне през първите месеци след избухването на пандемията“, пише в отчета на МФ.

Коментари: 0