Измамно ли е раздвижването на пазара на труда в България?

Компаниите с ръст в продажбите по време на здравната кризата може да бъдат застигнати от ефекта на доминото

Измамно ли е раздвижването на пазара на труда в България?

Снимка: Pixabay

2963 ~ 5 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

През март пандемията от коронавирус блокира българската икономика, принуди много компании да преустановят дейността си, а редица други не успяха да дочакат спасителните стимули на правителството. Това нанесе силен удар върху пазара на труда, който едва сега започва да дава признаци на възстановяване. Въпреки тези сигнали част от анализатори се притесняват, че напредък всъщност няма.

Днес опасенията за втори пик на заразата стават все по-осезаеми. Хората се страхуват за работните си места заради резкия ръст на безработицата вследствие на здравната криза. Първото тримесечие на 2020 г. обхващаше едва две седмици от извънредното положение, но пазарът на труда премина през силни сътресения и заличи напредъка си от предходните месеци. 

За периода януари-март Евростат отчете 4.6% безработица в България, което е с 0.8 пр. пункта нагоре спрямо периода октомври-декември 2019 г. А през април се покачи рязко до 6.2%.

Очаква се кризата да доведе до сериозни промени в отношенията между работодатели и наети лица. Според председателя на Българската стопанска камара Радосвет Радев при съществуващата несигурност на доставките може да се стигне до увеличаване на броя на временните договори. Така ще се увеличи краткотрайната заетост за сметка на дългосрочните трудови отношения.

През месец май оптимизмът очевидно е завладял работодателите и много от тях са побързали да се сдобият с нови служители. Анализаторите признават, че вследствие на масовите съкращения много компетентни кадри са останали без работа. Сега целта на отделите по подбор на персонала е да привлекат тези обучени мъже и жени и да им предложат поле за изява преди да го направят от конкуренцията.

През миналия месец публикуваните обяви за работа в интернет са нараснали със 77% на месечна база, по данни на JobTiger. При най-силно пострадалите сектори вследствие на Covid-19, като хотелиерство и ресторантьорство, се отчита най-висок ръст - 190%. Сред причина да преобладават предложенията за работа в заведения за хранене са предстоящият летен сезон, облекчаването на мерките срещу Covid-19 и обещаните промени в държавната ДДС политика спрямо тях.

Тази статистика може би обнадеждава търсещите работа, но пазарът на труда е все още далеч от нормалното си състояние. Въпреки отчетения бум на обявите за работа през май, те все още са с 39% по-малко спрямо съпоставимия месец на 2019 г. Не се забелязва и спад на безработните през май въпреки ръста на вакантните позиции спрямо април, което говори за голяма динамика както при назначенията, така и при съкращенията. Регистрациите за обезщетения в бюрата по труда през петия месец на 2020 г. са се увеличил с над 2 600 на месечна база, достигайки почти 300 хил. души, като спрямо май 2019 г. покачването е 68.4%, или малко над 120 хил. повече заявления.

Работа, без значение каква

Българите са принудени да напуснат зоната си на комфорт. Те кандидатстват смело за почти всяка отворена позиция, страхувайки се от лични фалити, защото не са успели да се възползват от държавните мерки в подкрепа на физическите лица. За последните три месеца 5 265 души са взели безлихвени заеми до 4 500 лв., а одобрените за кредитен мораториум ca около 110 хиляди. На всички останали се налага сами да търсят изход от непрестанно влошаващата се ситуация.

Наблюдава се масово кандидатстване за някои обяви. Работодателите споделят за почти 1 000 заявки на вакантна позиция, а това значително усложнява процеса по подбор на персонала. В такива случаи не е изключено да се преглеждат само част от кандидатурите“, сподели Християн Петков, оперативен мениджър в JobTiger.

Той добавя, че тази политика е в ущърб на бизнеса, защото има голяма вероятност документите на най-подходящите за тази длъжност да не бъдат прегледани от комисията. Междувременно, има компании, които искат да наемат още работници, но не намират подходящи кандидати.

От IT бранша заявиха, че при тях се наблюдава точно обратната тенденция. В бързо разрастващия се бизнес с технологии обявите за работа са скочили с 20% за изминалия месец, но това не е доказателство, че този ръст ще се задържи в бъдеще.

От март досега сме започнали работа с 32 нови колеги. През юли ще присъединим още четирима стажанти към екипа си, а в момента имаме девет отворени позиции“, коментираха от Chaos Group за Economic.bg.

Предприятията в тази сфера се оказаха в изключително изгодна позиция по време на здравната криза, защото дейността им позволява работа от разстояние и не се наложи да преустановят дейността си. Въпреки това според анализаторите ръстът в IT индустрията е измамен, защото рано или късно спадът в другите сектори ще се отрази по веригата и ще бъде неизбежно, който и да е бранш да остане незасегнат.

Това вече може и да се отразява негативно при някои IT фирми, тъй като много отказаха да коментира темата.

Инерцията движи

От неправителствения сектор продължават да следват първоначалния си план за годината, като добавят съвсем малки промени от финансова гледна точка, а това им позволява да се разрастват. „Преди избухването на пандемията бяхме заложили да наемем нов човек в екипа си. И това се случи през май. Също така наскоро приключи процесът по кандидатстване за още три позиции при нас, но те са краткосрочни“ сподели Петър Пройков, специалист привличане на участници в „Заедно в час“. 

Причината НПО-тата още да не са се изправили пред истинските размери на финансовото предизвикателството, причинено от Covid-19, е че получават дарения от страна на бизнеса през предварително уговорени по-дълги периоди, като обикновено те са през една година. „Бяхме уведомени, че двама от нашите партньори няма да могат да ни подкрепят през 2021 г. Някои от компаниите, с които работим, изпитват затруднения, а това несъмнено ще се отрази на бюджета ни за следващия фискален период“, коментира Пройков. 

Днес от неправителствения сектор разполагат със средствата, които са събрани преди появата на Covid-19 в Европа. Но това крие рискове, защото сега те трябва да бъдат по-ефективни от всякога, ако искат да запазят паричните обеми, на които са свикнали, и да не загубят новонаетите си служители.

Очакванията на анализаторите са, че през 2020 г. безработицата няма да достигне нивото си от финансовата криза през 2008 и 2009 г., като средно за 2009 г. равнището на безработица у нас беше 7.6%, а загубените работни места - над 400 хиляди. Тази година се очаква показателят да достигне 7%, според пролетната икономическа прогноза за страната ни на Европейската комисия.

Обстановката остана динамична – възможно е Covid-19 да ни удари с нова сила. Това ще разруши плахото възстановяване и ща предизвика нужда от още ликвидност за националната и световната икономика. От друга страна, част от анализаторите вярват, че ще излезем от здравната криза с подобрени дигитални умения, с ясна представа за себе си и качествата си, както и по-търпеливи като личности. Това ще ни помогне да бъдем по-конкурентноспособни на пазара на труда, като в същото време ще можем да изчакаме, докато се появи правилната за нас позиция.

Подкрепи Economic.bg