Износът на Китай отбеляза ръст за първи път от пет месеца

Подобряващият се икономически климат се дължи на очакваната търговската сделка между САЩ и Китай

Износът на Китай отбеляза ръст за първи път от пет месеца

Снимка: pixabay

496 ~ 2 мин. четене

Износът на Китай нарасна за първи път от пет месеца. Това даде сигнал на анализаторите, че вече е започнало „бавно възстановяване“ на търсенето на местни стоки. А причината е очакваното подписване на  сделка между Вашингтон и Пекин за приключване на търговската война, съобщава Reuters.

Двете най-големи световни икономики по-рано обявиха, че са готови да подпишат първа фаза от търговската сделка на 15 януари. Това от своя страна ще отбележи значително „затишие“ в техните отношения, но определено не е краят на конфликта, който разтърси финансовите пазари и оказа огромно влияние върху международното бизнес доверие.

Китайският износ за декември нарасна със 7.6% спрямо година по-рано, показват митническите данни. Според анализаторите, които са участвали в анкетата на Reuters, растежът е трябвало да бъде едва с 3.2% на годишна база и да отбележи спад от 1.3% спрямо месец ноември 2019 г.

Вносът също надмина очакванията, като скочи с 16.3% спрямо година по-рано. Анализаторите тук прогнозираха ръст от 9.6% спрямо 0.5% през ноември. Китай отчете търговски излишък от 46.79 милиарда долара през декември, като прогнозата на експертите беше за 48 милиарда долара. За сравнение ноемврийският излишък е в размер на 37.93 милиарда долара. 

За цялата 2019 г. износът на Китай се оказа забележимо устойчив спрямо търговското напрежение със САЩ, като се повиши с 0.5%, докато вносът падна с 2.8%.

Търговията между Китай и САЩ

Китайският износ за Съединените щати се е свил с 12.5% през 2019 г., след като пък през предходната 2018 г. отбеляза ръст от 11.3%. Вносът от Съединените щати е намалял с 20.9%, срещу 0.7% ръст през предходната година.

Всичко обаче се промени миналия месец, когато двете страни обявиха, че са се договорили за търговска сделка и стана ясно, че съвсем скоро ще е факт и подписването на нейната първа фаза. Очаква се това да намали санкциите, налагани от САЩ на китайски стоки и да засили покупките на Китай на промишлени стоки и земеделски стоки от Съединените щати.

Според анализаторите обаче сделката не води до края на търговското напрежение и рискът от допълнителни усложнения и повторна ескалация остава. „Според нас първа фаза няма да сложи край на търговските войни на Тръмп“, написаха анализатори от MUFG Bank в изследователска бележка.

Коментари: 0