Китай вече не е „валутен манипулатор“ за САЩ

През август Тръмп обвини Пекин, че е оставил юана да отбележи спад спрямо долара, за да получи нечестно преимущество

Китай вече не е „валутен манипулатор“ за САЩ

Снимка: pixabay

1456 ~ 1 мин. четене

САЩ решиха да премахнат Китай от списъка с валутни манипулатори. Причината е че Китай се е съгласил да се въздържи от обезценяване на валутата си, за да направи по-евтини собствените си стоки, твърдят от Съединените щати, цитирани от BBC.

Решението беше взето точно преди предстоящото подписване на частично търговско споразумение между двете най-големи световни икономики. Пекин обаче остава в списък от 10 страни, които подлежат на наблюдение, заедно с Швейцария, Германия, Виетнам, Южна Корея, Ирландия, Италия, Малайзия, Сингапур и Япония.

Китай пое анагажиметн, който е напълно постижим, да се въздържа от конкурентна девалвация, като същевременно насърчава прозрачността и отчетността, заяви министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин. Президентът Доналд Тръмп многократно отправяше обвинения към Китай, че позволява стойността на юана да падне, което автоматично прави китайските стоки по-евтини.

Припомняме, че САЩ през месец август миналата година за първи път официално обяви Китай за валутен манипулатор, което допълнително ескалира търговската война с Пекин. След това централната банка на Китай позволи на юана да падне в отговор на новите американски тарифи.

Но икономистите разкритикуваха решението на САЩ да нарочат Китай за манипулатор. Международният валутен фонд заяви през миналия септември, че юанът е бил ниско оценен и няма доказателства за манипулация. Отслабващата валута на Китай също може да се дължи на забавяне на растежа на водещата икономика в Азия.

От месец август насам обаче се отчита повишение в стойностите на юана, което според САЩ е знак, че Китай вече не трябва да е в този списък.

Коментари: 0