Щатските индекси се покачиха след новината за премахване на Китай от валутните манипулатори

Акциите на Apple поскъпнаха до рекордни стойности

Щатските индекси се покачиха след новината за премахване на Китай от валутните манипулатори

Снимка: БТА

944 ~ 3 мин. четене

Щатските акции затвориха търговската сесия с печалба в понеделник, като възобновиха възходящото движение от миналата седмица. Основен фактор за покачването на щатските индекси е новините, че САЩ ще премахнат Китай от списъка на страните, манипулиращи своята валута, само 5 месеца след като я добави в него.

Това увеличи оптимизма преди подписването на ключовото търговско споразумение. Индексът S&P 500 напредна с 0.7% до 3288.13 пункта, с което записа исторически максимум. Nasdaq Composite също формира нов връх, изкачвайки се до 9273.93 пункта, за което допринесе поскъпването на Tesla. Индустриалният индекс Dow Jones нарасна с 83.28 пункта до нивото 28907.05 воден от печалбите на Goldman Sachs и Cisco Systems, чиито акции поскъпнаха с повече от 1%.

Акциите на технологичната компания Apple поскъпнаха до рекордни стойности, след като поскъпнаха с 2.1 процента.  В Европа преобладаваше смесена търговия, като търговията на борсите остана спокойна в очакване  на подписване на  „Фаза 1“ от търговското споразумение между САЩ и Китай. Най-големи загуби записа сектора на автомобилостроенето, което понижи стойността на немския индекс DAX.

Той се раздели с 0.24% от стойността си и завърши деня при 13451.52 пункта, докато британския индекс FTSE 100 приключи на зелена територия при 7617.60 пункта. В понеделник лирата поевтиня до двуседмичен минимум под 1.30, след като един от членовете на Комитета по паричната политика към Английската централна банка посочи, че може да гласува за намаляване на лихвените проценти, ако предстоящите данни не покажат възход в британската икономика.

С подписване на търговско споразумение пазарите се успокоиха, което накара инвеститорите да затворят дългите си позиции в злато. Цената на ценния метал се понижи в началото на седмицата с близо процент до 1548.03 долара за тройунция. Петролът продължи да поевтинява с успокояване на напрежението в Близкия изток, което изпрати суровината до 58.07 долара за барел. 

Акценти днес

Индекс на потребителските цени

Основното внимание във вторник ще падне върху индекса на потребителските цени, който измерва равнището на инфлацията в страната. Очакванията на анализаторите са темпа на нарастване да остане без промяна от 0.3% на месечна база и 2.4% на годишна база.

Total – Дневна

Total е производител на петролни продукти и смазочни материали, което силно обвързва стойността на компанията с цената на петрола. След формиране на дивергенция на дневна графика започна корекция на цената, която в момента се бори да пробие зоната на подкрепа и предходния локален максимум около €49. Пробив под това ниво ще ни даде сигнал за продажба с цел достигане до 100 дневната средна.

USD/CHF – Дневна     

След пробива си под 50 периодната средна валутната двойка разви низходящо движение до нивото на подкрепа около 0.9650.  В момента виждаме опити за покриване на загубите, като поскъпване над линията на съпротива около 0.9745 може да подкрепи опит за обръщане на тренда. Силно вероятно е покачването да остане ограничено под 50 периодната средна, откъдето да последва нов спад, който да тества локалния минимум.

NataGasUS – 4 часова     

За кратък период природния газ се изкачи над 100 периодната средна, с което показа засилване на купувачите. С образуване на обръщащ модел покачването изгуби потенциала си за развитие и нагласите на пазара се промениха към възстановяване на низходящия тренд. Задържане на цената под зоната 2.17 – 2.19 ни дава възможност за влизане в къса позиция с краткосрочна цел тестване на минимумите при 2.10

DAX – Дневна

Водещият немски индекс продължава да се намира във възходящ тренд, но формира разширяващ се триъгълник, като тества линията на съпротива. При неуспешен опит за пробив, очакваме да се засилят продажбите и стойността на индекса да коригира под 13000 пункта около 100 периодната средна.

Коментари: 0