USB: Фед ще намали три пъти лихвите тази година

Прогнозата на швейцарската банка значително се разминава с всички останали

USB: Фед ще намали три пъти лихвите тази година

Снимка: БТА

704 ~ 2 мин. четене

Обединената банка на Швейцария (USB) прогнозира, че Федералният резерв на САЩ може да понижи лихвите си три пъти през 2020 г. Прогноза, която значително се разминава от много други твърдения, според които Фед ще понижи лихвите си само веднъж тази година, пише CNBC.

Аренд Каптейн, глобален ръководител на икономическите изследвания в UBS, заяви, че санкциите, прилагани в търговската война между Вашингтон и Пекин, ще намалят растежа на САЩ до едва 0.5% на годишна база през първата половина на 2020 г.

САЩ последно повиши санкциите за китайски стоки през септември, като Китай продължи със собственото си увеличение на митата за различни американски продукти. По-нататъшните планирани увеличения на тарифите, първоначално планирани за декември, бяха отложени, тъй като и двете страни се съгласиха да прекратят така наречената търговска сделка от първа фаза.

„Според нас именно заради прогнозният спад на растежа на САЩ това ще доведе до три намаления на лихвите от Фед тази година. В това обаче никой не вярва“, каза Аренд Каптейн за CNBC. Той отбеляза, че самите служители на Фед проявяват малка склонност да правят каквито и да било промени, като уточни, че в последните доклад пише, че САЩ е в „удобно задържане“ и биха искали да видят „съществено изместване на данните“, преди да преоценят позицията си.

Мисля, че те се нуждаят от тази промяна. Но все пак преди да предприемат тази стъпка се налага да се натрупат още „доказателства“, че това е необходимо. Смятаме, че първото съкращение ще е през март, но преди това трябва да се види дали наистина има загуба на инерция“, каза още Каптейн. По думите му обаче забавянето на американската икономика няма да доведе до рецесия.

Коментари: 0