Износът от Китай е нараснал по-малко от очакваното

Азиатската страна обаче е надминала очакванията за вноса през август

Износът от Китай е нараснал по-малко от очакваното

Снимка: БТА

1184 ~ 1 мин. четене
Износът от Китай през август е нараснал с 9.8% в сравнение със същия месец на 2017 г. Анализаторите обаче са очаквали по-висок ръст и в официално обявените данни те виждат забавяне на китайския износ, пише Reuters.

Износът е една от основните движещи сили за икономическия растеж на Китай и една загуба на инерция ще създаде още напрежение върху вече забавящата се икономика на страната и върху световната търговия.

Анализаторите, участвали в предварително допитване на Reuters, са прогнозирали, че през август доставките от най-големия износител в света ще отбележат 10.1% ръст спрямо август миналата година. Така е забавянето спрямо юли, когато ръстът е бил 12.2%, е щяло да е по-малко

В същото време обаче вносът към Китай е нараснал с 20%, надхвърляйки очакванията на анализаторите. Те са очаквали вносът да отчете ръст от 18.7% след изненадващо високия процент през юли – 27.3%.

Търговският излишък на Китай за август е 27.91 млрд. долара, което по-малко от прогнозите. Анализаторите са очаквали излишъкът да се увеличи на 31.79 млрд. долара след отчетените 28.05 млрд. долара през юли.

За азиатската страна годината започна със силно икономическо представяне. Прогнозите пред китайската икономика обаче са помрачени от бързо разгарящата се търговска война между Пекин и Вашингтон, както и от намаляващото търсене вътре в Китай.
Подкрепи Economic.bg