Изплатените средства по ОПИК са близо 900 млн. лв.

Три години и половина след старта на програмния период са усвоени малко над 35% от програмата

Изплатените средства по ОПИК са близо 900 млн. лв.

Зам.-министър Иванова (вдясно) връчва договор по новата процедура

Снимка: Министерство на икономиката

Три години и половина след старта на работата по изпълнението на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) са сключени 1993 договора на обща стойност 1.7 млрд. лв., или 70.88% от общия бюджет. Това каза зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова при откриването на Годишното информационно събитие на ОПИК, на което представи напредъка по програмата за 2018 г.

Тя посочи, че 1042 фирми вече са изпълнили  успешно договорите си по ОПИК от началото на програмата, а реално изплатените средства са в размер на 883 млн. лв., или 35.56% от бюджета на цялата програма. „Нямаме притеснения, че целият наличен ресурс по ОПИК ще достигне до българския бизнес до края на 2023 г.“, подчерта тя.

По думите ѝ от стартирането на ОПИК са обявените 10 процедури за конкурентен подбор, по които са кандидатствали над 6000 български предприятия. „Съвсем скоро обявените процедури ще станат 11 след като през миналата седмица по време на заседанието на Комитета за наблюдение по ОПИК бяха одобрени Методологията и критериите за подбор на проектни предложения по процедурата „Подобряване на производствения капацитет“ с бюджет от 150 млн. лв.“, допълни тя.

Иванова изтъкна, че 2018 г. е годината с най-интензивен мониторинг и най-много разплатени средства към бенефициентите по програмата. „От началото на годината са извършени плащания в размер на 325.7 млн. лв. към бизнеса, а сключените договори са 261“, обясни тя.

По време на събитието икономическият заместник- министър връчи 61 договора на български компании по процедура „Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите“. Управляващият орган на ОПИК ще предостави безвъзмездна финансова помощ в размер на  49.3 млн. лв. по процедурата.
Коментари: 0