Автобусният бранш мисли да протестира срещу системата „Бонус-малус”

Представителите на сектора имат подкрепата на автомобилните инструктори и тираджиите

Автобусният бранш мисли да протестира срещу системата „Бонус-малус”
Автобусните превозвачи са готови да излязат на национален протест срещу новата система „Бонус-малус” за задължителната застраховка „Гражданска отговорност”. Различните браншови структури в страната вече обсъждат как и кога да се проведе акцията. Причината е, че браншът е недоволен от идеята размерът на вноската за застраховката на автобусите да зависи от нарушенията на шофьорите.

Информацията беше представена на специална пресконференция на Българското обединение на шофьорите, Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта и Камарата на автомобилните превозвачи. Те се оплакаха, че по време на вчерашното обсъждане с Комисията за финансов надзор (КФН) техните позиции и въпроси спрямо бъдещата наредба за „Бонус-малус” не са били изслушани.

„Тази система („Бонус-малус”) е тотално отхвърлена в Европа и не трябва да се въвежда в България. Ако идеята за нея остане във вида, предложен от КФН, ще излезем на протест”, каза Магдалена Милтенова, председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта. Тя добави, че за евентуалния протест вече е получила подкрепа от автомобилните инструктори и превозвачите на товари.

„Това е поредният абсурд, с който държавата се опитва да превъзпитава некоректните шофьори”, каза Милтенова и посочи като друга спорен момент в наредбата за „Бонус-малус” – водачите на общинските училищни автобуси да не носят отговорност, тъй като не попадат в обхвата на новата система.
Коментари: 0