Израел въвежда „ваксинационен паспорт“: За какво ще служи?

Той ще се издава след поставянето и на втората доза от ваксината

Израел въвежда „ваксинационен паспорт“: За какво ще служи?

Снимка: БТА

Израел е държавата, която успя да ваксинира изключително бързо голяма част от населението си и получи множество похвали за това. По-малко от месец след получаването на първите си пратки от ваксината на Pfizer/ BioNTech, 9-милионната държава е ваксинирала около 20% от населението си, а повече от 72% от хората на възраст над 60 години вече са получили първата си доза. Целта на здравното министерство е да бъдат ваксинирани 5.2 млн. от гражданите на страната до март.

Според служителите на Министерството на здравеопазването ваксината ще помогне на страната да излезе от строгата блокада, под която се намира. Освен това всички, които се ваксинират ще получат и т.нар. „ваксинационен паспорт“.

„Министерството на здравеопазването ще издава паспорт след получаването на втората доза на ваксината. Той ще влезе в сила 7 дни след издаването“, уточняват на сайта на ресорното ведомството, предава CNBC.

Въпросният „ваксинационен  паспорт“ ще даде много по-голяма свобода от въведените ограничения заради заразата. Всички, които го получат няма да са задължени да:

  • Се изолират, след като са били в контакт със заразен човек.
  • Да се изолират, след като сa пътували до страна, която попада в „червената зона“ или до такава с много висок процент на инфектирани.
  • Няма да бъдат тествани, когато посещават определени туристически райони, известни като „зелени острови“.
  • Все пак остава изискването за носене на маска на обществени места, спазване на социална дистанция и избягване на масови събирания.

Ваксинираните хора, които притежават тези паспорти ще се ползват и от по-леки ограничителни мерки в останалите страни, се казва още на сайта на Министерството на здравеопазването на Израел.

Блокадата в Израел трябва да падне на 21 януари, но скокът в случаите през последните седмици означава, че тя може да бъде продължена. В сряда страната регистрира рекорден брой новозаразени за едно денонощие - 9 997 случая, което е почти двойно повече от дневния брой в края на декември.

Държавата е широко обвинявана от групи за защита на правата на човека, защото не провежда ваксинационна кампания и на палестинска територия. Палестинските власти постигнаха споразумение с AstraZeneca и се очаква страната да получи първите си дози през март, но остро критикува Израел, че бяга от отговорност и не помага. 

Коментари: 0