Изтича срокът за подаване на данъчни декларации

Най-лесно и бързо формулярите могат да се подават по електронен път

Изтича срокът за подаване на данъчни декларации
1276 ~ 2 мин. четене

Днес е крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите. Информационната система на Националната агенция по приходите за подаване на данъчна декларация онлайн ще работи до 24 часа.

Всяка втора декларация е подадена по електронен път, отчитат от НАП. Близо 500 хиляди са физическите лица в България, които задължително трябва да декларират пред НАП трудовите си доходи. Самоосигуряващите се българи освен данъчна декларация трябва да подадат и осигурителна.

За подадена декларация с невярно съдържание или за неподадена такава законодателят предвижда санкции. В първия случай глобата е до 1000 лева, а във втория - до 500 лева.

Все повече хора предпочитнат да подават декларациите си по интернет вместо да се редят на опашки в офисите на НАП, отчитат от приходната агенция. Два са начините да деклариране на данъците по електронен път- чрез електронен подпис или чрез персонален идентификационен код, който се издава безплатно във всеки офис на НАП.

Междувременно криптовирус, разпространяван от името на данъчната агенция, отново заплашва българските интернет потребители. Атаката се осъществява чрез фишинг мейл – отново напомнящ за промяна в сроковете за подаване на годишен отчет. Информация за подобни промени в сайта на НАП не е посочена.

Съдържанието на разпространяваното писмо е:

Уважаеми госпожи и господа,

Национална агенция по приходите (НАП) напомня за промени в регламента и периодите за подаване на декларации в НАП. Необходимо е да се запознаете с нововъведенията с цел спазване на всички срокове. Напомняме, че в случай на данъчно задължено лице, което не подаде декларация по този Закон, не я подаде в срок, не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на дължимия данък в по-малък размер или до неоснователно намаляване, преотстъпване или освобождаване от данък, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лв. При повторно нарушение имуществената санкция е в размер от 1000 до 6000.

Внимание!

Всички подробности касаещи изменения на регламента и сроковете ще намерите в прикачения файл.

Национална агенция за приходите.

Подвеждащият мейл може да бъде разпознат най-лесно по адреса на изпращача. Той е с домейн „fuji-edu.jp“ и няма нищо общо с кореспонденцията, изтичаща от Агенцията. НАП ползва домейни „nra.bg“ и „nap.bg“ за своите мейли.

Подкрепи Economic.bg