Johnson & Johnson разработва план за спасение от фалит

Американската компания проучва тексаска схема, при която потребителите може да бъдат ощетени за сметка на фирмата

Johnson & Johnson разработва план за спасение от фалит

Снимка: БТА

896 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Здравният гигант Johnson & Johnson проучва спорен план за справяне със задълженията, натрупани в следствие на множеството съдебни спорове заради бебешката пудра с талк. Идеята е дълговата тежест да бъде изнесена в нов бизнес, след което да се търси защита от кредиторите, предаде Reuters.

По време на дискусиите за уреждане на споровете един от адвокатите на здравния конгломерат е предложил aлтepнaтивeн плaн зa пpecтpyĸтypиpaнe нa бизнeca, което ще доведе до по-ниски изплащания на заведените от потребителите дела.

От J&J все още не са решили дали ще го изпълнят, или в крайна сметка ще се откажат от идеята.

Американската корпорация обмисля да използва "Тексаския закон" за т.нар. „разделящо сливане“, който позволява на компанията да се раздели на поне две предприятия. За здравния гигант това би значило да се създаде ново звено, в което да се поемат задълженията на ищците, а след това да подадат молба за несъстоятелност и да спрат съдебните спорове.

Така потребителите могат да попаднат в продължително производство по несъстоятелност с много по-малка компания. Бъдещите изплащания към ищците ще зависят от начина, по който J&J решава да финансира предприятието.

Сред правните експерти този план е известен като “фалит в Тексас”. В последните години редица други компании, като Brawny Georgia-Pacific, OxyContin Purdue Pharma LP, DBMP LLC., използват тази стратегия в подобни ситуации.

През май 2020 г. J&J спря продажбата на бебешка пудра с талк в САЩ и Канада, въпреки че компанията уверяваше, че продуктът е безопасен, цитирайки "правени с десетилетия научни изследвания".

Здравният гигант е изправен пред съдебни искове от над 30 000 потребители, които твърдят, че продуктите от талк са опасни и причиняват ракови заболявания. През юни Върховният съд на САЩ отказа да разгледа жалбата на J&J по решение на съда в Мисури, което доведе до 2 млрд. долара щети за компанията.

През юни Johnson & Johnson доброволно изтегли пет слънцезащитни продукта Neutrogena)и спрейовете Aveeno, след като в някои проби беше открит канцерогенен химикал.

Компанията с централа в Ню Джърси призова потребителите да спрат да използват продуктите и да ги изхвърлят, след като вътрешни тестове са установили ниски нива на бензен в някои от пробите.

Подкрепи Economic.bg