Йордановден е

На този ден отбелязваме и рождението на поета и революционер Христо Ботев

Йордановден е

Снимка: БГНЕС

Православната църква отбелязва днес Светото Богоявление или Йордановден.

Християните посвещават този ден на Кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан, а това е и един от най-тържествените църковни празници. Православният канон повелява след извършването на празничен водосвет свещеникът да хвърли богоявленския кръст в реката, морето или друг водоем, при което мъже се спускат да го извадят от водата. Вярва се, че този, който извади кръста ще бъде здрав и щастлив през годината.

Традицията е разпространена в цялата страна. През последните години имаше редица инциденти породени от желанието да се стигне първи до богоявленския кръст и по тази причина тази година някои местни власти обявиха допълнителни мерки за сигурност, за да се гарантира спокойното протичане на ритуала.

След изваждането на кръста от водата се извършва тържествена литургия, с която се сменя светената вода в храмовете, а миряните отнасят част от нея вкъщи.

Поверието е, че ако денят е студен и сух, то годината ще бъде добра и плодородна, а ако хвърленият кръст замръзне във водата, то тя ще е здрава и плодовита.

Освен Йордан и Йорданка, своя имен ден празнуват още Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордана, Найден, Теодосий и др.

Днес по традиция се организира и прочутото мъжко хоро в Калофер, което се играе от мъжете в студените води на р. Тунджа.  Заради връзката им с водата, Йордановден и Ивановден са наричани още „Водици“. Девойките също имат своето място в традициите. Още преди изгрев слънце те отиват до река, извор или кладенец, за да налеят символично „света“ вода и да измият лицето си и домашната икона. В Родопите станалите младоженци през изминалата година се хвърлят във водата за здраве.

На Богоявление се извършва и тържествен водосвет на военните знамена в страната.

На този ден се отбелязва и рождението на великия поет и революционер Христо Ботев, роден на 6 януари 1848 г. в Калофер (25 декември 1847 г. по стар стил).

Екипът на списание „Икономика“ и economic.bg Ви пожелава весел празник!

Коментари: 0