Кабинетът намери пари за заплати на лекарите в Ловеч и Враца

На болниците ще бъде отпуснат безлихвен заем, който те трябва да върнат до декември 2019 г.

Кабинетът намери пари за заплати на лекарите в Ловеч и Враца
660 ~ 1 мин. четене

Въпреки първоначалните твърдения на здравния министър Кирил Ананиев, че няма как да се платят забавените с три месеца заплати на служителите в държавните болници в Ловеч и Враца, пари все пак се намериха. За това обаче трябваше да се намеси лично премиерът Бойко Борисов, който разпореди на финансовия и здравния министър да намерят бързо схема, по която да се платят дължимите суми.

Днес Министерският съвет одобри допълнителни плащания по бюджета на Министерството на здравеопазването за предоставяне на безлихвена възмездна финансова помощ на МБАЛ „Христо Ботев” АД, гр. Враца, и МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов” АД, гр. Ловеч, в размер до 2.22 млн. лв. Средствата са предназначени за погасяване на неразплатени разходи за персонал. Предвижда се двете лечебни заведения да възстановят предоставените средства на месечни вноски в срок до 10 декември 2019 г.

Решението съответства и изпълнява политиката на правителството за подобряване функционирането и контрола на здравната система в страната и повишаването на качеството на медицинската помощ.

Припомняме, че и двете здравни заведения бяха заплашени от спиране на работата заради протести на лекарите и медицинския персонал за забавени с месеци заплати.

Коментари: 0