Кабинетът прие облекчения режим за категоризация на хотелите

Отпадат изискванията за квалификация на персонала на хотелите и ресторантите

Кабинетът прие облекчения режим за категоризация на хотелите

Снимка: Pixabay

2729 ~ 1 мин. четене

При категоризация или прекатегоризация на хотел или заведение вече няма да се изисква образование, професионална квалификация и стаж за персонала на съответното място. Остава обаче изискването за квалификация и образование на управителите на съответните обекти. Това става ясно от текстовете на променената Наредба за изискванията към категоризираните места за настаняване и заведения за хранене и развлечения, която беше приета днес от Министерския съвет.

С приемането на наредбата отпаднат редица изисквания спрямо обзавеждането и оборудването. Новите текстове предвиждат също заявителят да предоставя на категоризиращия орган единствено данни за наименованието на фирмата и неговия ЕИК.

По отношение на регистрационния режим - достатъчно е лицата, които желаят да предоставят настаняване в апартаменти за гости и стаи за гости, да заявят това пред кмета на общината по местонахождение на обекта. Припомняме, че на задължителна регистрация подлежат и лицата, които краткосрочно отдават под наеми апартаменти или стаи от апартаменти през платформата Airbnb. Първоначалната идея на управляващите беше и наемодателите на Airbnb да се регистрират като хотелите, но с промени в Закона за държавния бюджет 2020 г. собствениците на този тип апартаменти трябва просто да се регистрират при съответната община.

Основната цел на наредбата е повишаване качеството на предлагания туристически продукт и информираността на потребителите на туристически услуги, става ясно от решението. Запазен е подходът - въвеждане на унифицирани изисквания спрямо различните по вид и категория места за настаняване и заведения за хранене и развлечения, чрез който се цели осигуряване на комфорт, безопасност и сигурност на туристите, уточняват от Министерския съвет.

Подкрепи Economic.bg