Кацаров забавя новите COVID мерки с няколко дни

Министерството на образованието подкрепя въвеждане на COVID сертификати в обектите с обществено предназначение

Кацаров забавя новите COVID мерки с няколко дни

Снимка: Красимир Свраков

5792 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова
Мерки срещу COVID-19

Най-вероятно в сряда ще бъдат обявени новите COVID мерки, с които ще се опитаме да овладеем това нарастване на случаите на заразени с коронавирус, обяви на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров. Миналата седмица той заяви, че новите мерки ще бъдат представени днес, тъй като в множество области на страната заболеваемостта расте изключително бързо, а нивото на ваксинация остава незначително.

През следващите дни, най-вероятно в сряда, ще бъдат обявени новите COVID мерки, които няма да влязат в сила веднага. Нека дадем на хората няколко часа, а дори и ден, за да осъзнаят какво се случва и ще ги приложим“, зави Кацаров.

През последните дни редица болници сигнализираха, че нямат възможност да приемат нови пациенти, заразени с коронавирус, тъй като леглата са заети. А случаите на линейки, които превозват пациенти в усложнено състояние, обикалящи из болничните заведения, търсейки свободно място за прием, стават все повече.

Сега Кацаров заяви, че по време на разговорите в експертния съвет на здравното министерство е станало ясно, че няколко болници в София са обявили, че имат възможност да разкрият още легла за прием на пациенти, без да се спира плановата дейност.

Той каза още, че разговорите продължават, а в техния ход образователния министър Николай Денков е заявил, че МОН ще подкрепи евентуално решение на здравното министерство за въвеждане на COVID сертификати, наричани „зелени сертификати“ в обектите с обществено предназначение, включително в образователните институции. Условието е те да важат само за преподавателите и непедагогическия персонал и да се прилагат най-рано след месец. Гратисният период е необходим, за да се даде още една възможност на желаещите да се ваксинират.

Денков е съгласен и с предложението на Министерството на здравеопазването маските за всички работещи в училище и за учениците над 5-ти клас да станат задължителни със заповед на здравния министър.

Просветното ведомство приема намерението и за преустановяване на колективните извънкласни дейности при COVID заболеваемост в дадена община над 500 на 100 000 души.

Между двете министерства няма разминавания по предложението спортните занимания да се провеждат само на открито, ако съответната община попада в червена или тъмночервена зона.

От Министерството на образованието приемат предложението на здравното ведомство училищата в дадена община да се затварят изцяло, ако 14-дневната заболеваемост там надхвърли 750 на 100 000 души. Като затварянето на детските градини ще става само с предписание на РЗИ.

Подкрепи Economic.bg