Къде са другите трима основатели на Facebook днес

Всички знаем кой е Марк Зукърбърг, но какво е известно за останалите партньори

Къде са другите трима основатели на Facebook днес

Снимка: Unsplash

Facebook измина доста дълъг път, откакто Марк Зукърбърг, Крис Хюс, Едуардо Саверин и Дъстин Московиц бяха студенти в Харвард, работещи по страничен проект, наречен тогава The Facebook. 

Разбира се, всички знаем какво се случи с този проект - социалната мрежа избухна като див огън и направи милиардери цял куп хора, включително тримата основатели на вече повсеместно ползваните уебсайт и приложение. 

Марк Зукърбърг днес е на 35 г., съпруг и баща на две деца. Той все още управлява Facebook и има нетно богатство от 50 милиарда долара. Той и съпругата му Присила Чан са големи филантропи. Знаем какво е направил Марк, но какво ще кажете за Хюс, Саверин и Московиц? 

Какво правят те, откакто напуснаха ежедневните операции на Facebook и Зукърбърг, и тръгнаха сами по свой път? Отговорите дава сайтът CelebrityNetWorth.

Крис Хюс 

Кадър YouTube

36-годишният Хюс не последва стъпките на Зукърбърг и Московиц, той всъщност завърши Харвард през 2006 г. Хюс е един от късметлиите, решили да живеят в Пало Алто със Зукърбърг през лятото на 2004 г. Но се връща в Харвард и завършва висшето си образование през 2006 г. с отличие. След това се премества обратно в Пало Алто, за да продължи да работи във Facebook. В замяна на ранното си участие, той получава 2% дял в компанията. Този 2% дял в крайна сметка ще му спечели 500 милиона долара след данъци. Той работи в компанията общо 3 години.

Той напуска Facebook през 2007 г., за да участва като доброволец в кампанията на Барак Обама. Той вероятно е най-известен с това, че ръководи социалните медии на Барак Обама по време на президентската му кампания през 2008 г., което беше ключов фактор за успешната надпревара. 

През 2012 г. Хюс купи списанието The New Republic. Той също така управлява фонд за рисков капитал и Juno, нестопанска социална мрежа.

От 2012 г. е женен за Шон Елдридж.

Едуардо Саверин
 

кадър Yotube

Саверин, на 37 г., също завършва Харвард през 2006 г. Като съосновател Саверин заемаше длъжностите главен финансов директор и бизнес мениджър във Facebook. До края на 2010 г. той ликвидира най-малко 250 милиона долара акции във Facebook на по-късни инвеститори като Digital Sky Technologies, както и чрез вторични борси като SharesPost. 

Той инвестира и в стартъпи в ранен етап, включително Shopsavvy, мобилно приложение за сравнение на цени; Qwiki, уебсайт за мултимедийно видео; и Jumio, които създадоха онлайн платежната система Netswipe. Същата година Саверин съосновава и Aporta, онлайн портал за благотворителност.

По принцип Саверин управлява бизнес страницата на Facebook, докато Зукърбърг работи върху продукта. Въпреки това, вместо да се присъедини към компанията в Пало Алто, Саверин остава на източния бряг и работи върху друг стартъп. В крайна сметка той започва да се чувства изоставен и замразява участието си във Facebook. 

Зукърбърг предприе стъпки, които намалиха 34-процентовия дял на Саверин във Facebook на под 10%, което доведе до дело, заведено от Саверин. Facebook заведе контра-дело срещу него с аргумента, че споразуменията за закупуване на акции, които той е подписал през октомври 2005 г., са невалидни. През 2009 г. и двата дела бяха решени извън съда. Условията на споразумението не бяха оповестени и компанията потвърди титлата на Саверин като съосновател на Facebook. Саверин подписа договор за неразгласяване на информация след споразумението. Той е единственият съосновател, който няма власт за вземане на решения във фирмата.

През 2016 г. фондът на Саверин приключи първоначалните сделки за над 140 милиона долара в Азия, включително 30 милиона долара за регионален логистичен стартъп Ninja Van. Той е инвестирал и в базираната в Сингапур Anideo, начело с Андрей Солимин, дългогодишен приятел. Компанията разработи приложение за видео стрийминг Denso, което е специализирано в избора на видеоклипове въз основа на личния вкус на потребителя.

През септември 2011 г. Саверин се отказва от гражданството си в САЩ. В резултат на това той успя да избегне приблизително 700 милиона долара данъци върху капиталовата печалба. Той е жител на Сингапур от 2009 г. и заяви, че се отказа от американското си гражданство, защото иска да живее и работи в Сингапур. Той отрече обвиненията, че напуска САЩ, за да избегне плащането на данъци.

Саверин се ожени за Илейн Андриенсенсен през юни 2015 г. на френската Ривиера.


Богатството му се оценява на 12 млрд. долара

Дъстин Московиц
 

Снимка Asana

Московиц напуска Харвард преди дипломирането си, за да се премести в Калифорния и да работи във Facebook на пълен работен ден заедно с Марк Зукърбърг. По време на периода в Пало Алто Московиц играе важна роля в проектирането на Facebook, който всички познават днес. Той е проектирал голяма част от основните ранни архитектури, свързани със сайта.

След това той напусна Facebook, въпреки че поддържа приблизително 3% дялов дял в компанията. След като продължи, той основа Asana. Считан като "социална мрежа за вашия трудов живот, подобно на Facebook за вашия социален живот", Asana в крайна сметка не успя да достигне широко разпространената слава, която Facebook постигна, но Дъстин Московиц остава приятел на Марк Зукърбърг и един от най-близкиту му довереници, според до изявление на самия Зукърбърг.

Дъстин Московиц притежава приблизително 3% от Facebook, съставени от 95 милиона акции от клас А и клас В. Казват, че акциите от клас А са 47 милиона. Той е продал акции на стойност няколкостотин милиона долара, откакто Facebook стана публична компания през 2012 г.


29-годишният Московиц е женен за Кари Туна Московиц.
 
Нетното му състояние се оценява от Forbes на 5,2 милиарда долара на базата на неговия дял във Facebook.

Коментари: 0