Къде ще се преразпредели потокът от руски туристи?

Руските туроператори заявиха бъдещите прогнози

Къде ще се преразпредели потокът от руски туристи?

Потокът от руски туристи, които през лятото на 2016 няма да отидат в Турция е вероятно ще се разпределят между руските курорти и страните от Средиземноморието. Това заяви изпълнителният директор на Асоциацията на туроператорите на Русия (ATOR) Мая Ломидзе, коментирайки указа на президента за забрана на продажбата на екскурзии до Турция.

"Забраната за пътуване до Турция е под формата на препоръка от Министерството на външните работи на Руската федерация и е в сила от 24 ноември. От тази дата, туроператорите са спрели да продават екскурзии до Турция."

По отношение на лято 2016 г., очевидно е, че целият поток от турсити няма да посети черноморското крайбрежие на Русия. Предполага се, че той ще бъде преразпределен между руските курорти и курортните комплекси на страните от Средиземноморието като Гърция, Италия, Испания, Хърватия и др."- каза Ломидзе.

Според нея, ако всички тези хора, които преди забраната са ходили на почивка в Турция и Египет, пътуват до Крим, то няма да има достатъчно места в хотелите. "В Крим просто не могат да се настанят още 3-5 милиона души, там няма толкова свободни стаи в хотелите" – коментира тя.

През 2015 г. Крим прие повече от 4 милиона туристи. До 2014 г. всяка година той се посещаваше от 5,5-6 млн. души. Ръководителят на Федералната агенция по туризъм Олег Сафанов в петък призова руснаците, които не ходят на почивка в Турция и Египет, да отидат в Крим. Според него, на вътрешния поток от туристи след забраната за пътуване до Турция, ще нарасне с 3-5 милиона души.

По-рано представители на туристическия бранш заявиха, че в Крим и Сочи липсват луксозни хотели с развита инфраструктура, на които са свикнали руските туристи в Турция и Египет. Те предполагат, че след забраната, тези направления ще изберат само част от туристите.

Руският президент Владимир Путин в събота подписа указ за въвеждане на икономически санкции срещу Турция. Забранено е и на руските туроператори да организират екскурзии до Турция, както са спрени и чартърните полети до страната. Oт 1 януари 2016 г. е отменен i безвизовият режим между двете страни.

Коментари: 0