Как да бъдете по-щастливи, докато работите от вкъщи

Работата от дома стресира много хора и експерти дават съвети как да се чувстваме по-добре

Как да бъдете по-щастливи, докато работите от вкъщи

Снимка: Unsplash

Милиони хора по света заработиха от вкъщи за първи път. Някои използват за тази цел кухненски маси, а други са с лаптоп на дивана през целия ден.

Но дори ваксината да дойде скоро, много хора може никога да не се върнат в офиса на пълен работен ден. А ранните признаци за това как пандемията е повлияла на психичното здраве на Обединеното кралство не са добри, пише BBC.

Нивата на депресия са се увеличили, в скорошно проучване на Кралския институт на британските архитекти (RIBA), много хора казват, че работата от дома ги е направила по-стресирани.

И така, какво можем да направим, за да сме по-щастливи у дома?

Пуснете светлината

„Хората се различават доста по отношение на типа личност“, казва консултантът психиатърът д-р Баламурали. "Но ръководните принципи са много ясни. Слънчевата светлина - наред с чистия въздух и достъпа до природата - е от основно значение за вашето психично здраве."

Слънчевата светлина задейства мозъка да отделя хормона серотонин. Помага на хората да се чувстват спокойни и фокусирани, повишава настроението им и намалява безпокойството.

Архитект Бен Чанън от Assael Architecture, казва, че "ползите от дневната светлина са огромни". По думите му слънчевата светлина има огромна въздействие върху начина, по който се чувстваме в едно пространство - и върху регулирането на съня. „Справянето с Covid е изтощително за всички, така че това е особено важно в момента“, казва той.

Той съветва, ако можете, да поставите бюрото си близо до прозорец.

Също така използвайте огледала, за да отразявате светлината из стаята и боядисвайте стаята или в бяло, или в светъл цвят, за да отразява светлината. И изберете стая на горния етаж, ако можете - те почти винаги улавят повече слънчева светлина.

Изключете шума

Д-р Ребека Дюи от Университета в Нотингам, експерт по това как мозъкът интерпретира звука, казва, че различни части на мозъка ви постоянно се опитват да разпознаят различни шумове и промени в звуците. „Това може да отвлече вниманието от опитите за работа“, казва тя.

„Резките шумове са по-голям проблем, отколкото тези на ниско ниво.“

Стресиращият звук предизвиква област от мозъка, наречена амигдала, да изпраща сигнали за бедствие. Те се улавят от друга област на мозъка, хипоталамусът, който от своя страна подтиква надбъбречните жлези да изпускат адреналина в кръвта и кръвното Ви налягане се повишава.

Тапите за уши може да са решение за някои, но ако искате да отидете по-далеч, мекото обзавеждане - по-дебели килими и по-тежки завеси, които да поемат звука, са някои от нещата, които архитектите предлагат.

Разхвърляне

Проучванията са установили, че бъркотията може да повиши нивото на кортизол, хормон на стреса. Това може да се дължи на това, че бъркотията доставя противоречиви стимули на мозъка, който след това трябва да работи по-усилено, за да филтрира безполезни сигнали.

Психологът д-р Елинор Ратклиф от университета в Съри казва: „Проблемът с безпорядъка е прекомерната стимулация“.

Нормалните нива на кортизол с периодични скокове са напълно здравословн, но хронично високите нива на кортизол са свързани с тревожност, депресия, главоболие и нарушаване на съня.

„Трябва да помислите за състоянието си на нужда“, казва д-р Ратклиф. Въпреки че определено количество бъркотия в релаксиращ дом може да не е проблем, ако сега е работно място, „вие сте в друго състояние на нужда, трябва да намалите разсейването“.

Така че направете подходящо почистване, организирайте се и вземете повече мебели за съхранение.

Движете се

След като не ходите до офиса не се разхождате до автобусната спирка или гарата, или нагоре и надолу по дълги коридори за срещи и т.н.

Ако „пътуването“ ви вече е от спалнята до кухненската маса, вероятно пропускате физическа активност, която може да ви помогне да поддържате психическа, както и физическа форма.

Многобройни проучвания са установили, че физическите упражнения са естествено анти-тревожно лечение, облекчаване на стреса, повишаване на физическата и умствената енергия и подобряване на благосъстоянието чрез освобождаване на ендорфини.

„Липсата на упражнения може да има реално въздействие“, казва д-р Ратклиф. „Ако хората пропускат упражнения, те трябва да помислят как е структуриран денят им - и да започнат да полагат изрични усилия.“

Единият вариант е да вземете бюро за изправено положение, ако можете - и да го използвате правилно. Бъдете прави през част от деня, седнете в друга част от деня. Но можете също така да правите почивки и да се разхождате.

„Пътуването до работното място също беше вид декомпресия за много хора“, казва професор Гейл Кинман, член на Британското психологическо общество.

"Това позволи на хората да поставят ясна граница между работата и домашния си живот. Когато работите у дома, границите стават пропускливи." Редовните упражнения може да дадат на много работещи от вкъщи необходимата им декомпресия, казва тя.

Използвайте растения

Има много твърдения за умствените ползи от контакта с природния свят: намаляване на кръвното налягане, безпокойство, стрес и преживяване (безкрайно преминаване през едни и същи мисли), като същевременно се подобряват вниманието, паметта и сънят.

Пренасянето на растения и други природни обекти и изображения в работното пространство на дома ви може да има значително въздействие.

Д-р Ратклиф обяснява теорията за "възстановяване на вниманието".

„Разглеждането на природни обекти може да даде на мозъка ви почивка - или поредица от„ микро-прекъсвания “от фокусиране. Те привличат вниманието ви, но не по взискателен или прекалено стимулиращ начин. Това е полезно.

"Ние също свързваме природата с отдих и релаксация, така че отново това може да помогне за подобряване на настроението ни", добавя тя.

Социален контакт... и не само онлайн

Д-р Баламурали казва, че хората, които се чувстват нещастни, като работят вкъщи, трябва добре да помислят какво е това, което им липсва при отиването до офиса, и да се опитат да компенсират загубеното.

В началото на списъка за много хора е социалният контакт. Повече от нас, отколкото бихме могли да очакваме, получават по-голямата част - може би 80 или 90% - от социалния ни контакт, като са на работа, казва той.

Независимо дали това е чат с колеги в офиса или опашката за обяд, в асансьора или на стълбите, това има значение за огромен брой хора.

„Когато дойде локдаунът - всичко това изчезна съвсем внезапно“, казва д-р Баламурали. „Зависи какъв тип личност сте, но много хора трябва да получат по-истински социален контакт по други начини.

"Затова излезте по обяд и вечер - свържете се с приятели, семейство и съседи - хора, с които се чувствате свързани."

Срещата с други очевидно е много по-трудна при локдаун, но експертите съветват да се срещнете с друг човек, с когото да тренирате или да се разходите.

„Хората са социални животни“, добавя той. „Взирането в екран на Zoom не е достатъчно.“

Коментари: 0