Банките в Европа няма да усетят последствията от COVID-19 преди 2021 г.

Не е изключено да има няколко „жертви“ в сектора

Банките в Европа няма да усетят последствията от COVID-19 преди 2021 г.

Снимка: БТА

540 ~ 2 мин. четене

Последствията от пандемията върху европейските финансови институции ще станат очевидни през следващите месеци и не е изключено да има една или две жертви в сектора.

Това твърди Елке Кьониг, ръководител на Европейския съвет по банково преструктуриране, който контролира преструктурирането на финансовите институции в ЕС.

Тя обясни пред CNBC, че очаква нарастване при броя на необслужваните заеми в региона, което от своя страна би ударило банковите баланси. Кога обаче тези заеми биха могли да достигнат своя връх, е „въпрос за 60 хил. долара“, посочи Кьониг.

Тя обаче подчерта, че част от правителствената подкрепа, приложена в началото на коронакризата, започва да изтича и по-нататъшното увреждане на европейския банков сектор може да стане ясно по-късно през 2021 г. Тя обаче подчерта, че не всичко е „гибелен сценарий“, като добави, че ще има много индустрии, които да се справят отлично.

Ясно заявихме, че банките трябва да бъдат разумни и да имат актуализирано управление на риска. Колкото по-бързо се справят с възникващ проблем, толкова по-добре“, каза Кьониг.

Целта на съвета по банково преструктуриране е да осигури правилното разрешаване (или ликвидация) на фалиращи банки в региона. Ключов елемент в механизма за управление на риска е Единният фонд за преструктуриране, финансиран от вноски от банковия сектор, който при нужда да помогне за ликвидацията на фалиращите банки, както и за укрепване на цялата финансова система.

Единният механизъм за преструктуриране се разглежда като ключов стълб на банковия съюз в еврозоната (въпреки че други страни от ЕС могат да се присъединят), заедно с Единния надзорен механизъм. Последният дава на Европейската централна банка надзорни правомощия над банковите институции в региона да проверява дали те спазват европейските банкови правила, отговарят на капиталовите изисквания и не са уязвими за колапс.

Кьониг е оптимист, че Европа няма да е свидетел на вълна от банкови фалити, заради анализите и стрес тестовете, които показаха, че след финансовата криза през 2009 г. банките са подсилени и имат повече и по-добър капитал.

Независимо от това, тя добави, че „никога не можете да изключите един или друг провал. Банките, които са били доста слаби, може да не излязат по-силни“.

Подкрепи Economic.bg