Как да превърнете недостатъците си в плюс по време на интервю за работа

Дайте си достатъчно време за подготовка преди интервюто, съветват експерти

Как да превърнете недостатъците си в плюс по време на интервю за работа

Снимка: pixabay

2654 ~ 2 мин. четене

Намерили сте перфектната работа, но има изисквания, които не покривате. Това в никакъв случай не бива да ви спира да изпратите автобиографията си. „Мислете за изикванията като за възможност, а не пречка. Ако отговаряте на всички изисквания за една позиция, то тогава вие оставате на същото ниво, а не се развивате“, казват експерти по намиране на работа, цитирани от CNN Business.

Това, че нямате всички необходими умения, не означава, че не бихте били голям актив за компанията. Ако бъдете попитани за умение, което нямате, бъдете честни, като същевременно демонстрирайте какво можете да направите.

Прегледайте отново описанието на длъжността, преди да отидете на интервю. Опитайте се да проучите компанията и това какви специфични умения биха ви били от полза. По този начин ако бъдете попитани за някое от тях, ще можете да говорите свободно без да се притеснявате. Добър вариант, с който може „да се измъкнете“ от неловка ситуация, е да кажете: „Не съм работил със C ++, но знам как се прилага и при какви случаи се използва“.

Започнете достатъчно задълбочена подготовка преди интервюто за работа, за да покажете на мениджъра, че проявявате наистина интерес към работата, съветва Дори Кларк, маркетингов стратег и автор на множество бизнес книги. Според експерта трябва добре да разберете от какъв точно служител се нуждае компанията, в която кандидатствате, за да може, ако нямате необходимия опит, то да го компенсирате с предложения за промяна в стратегията на работа или иновативна идея.

Съсредоточете се върху предишните си постижения и резултати. „Компаниите не плащат на хората за 10-годишения им опит, те плащат за това, което могат да правят“, казва Марк Сенедела, основател и главен изпълнителен директор на Ladders.

Има компании, които държат на висше образование например. Но ако ви липсва тази квалификация, а искате да кандидатвате за тази работа, покажете как предишният ви трудов опит и практическо обучение компенсират уроците от класната стая.

Липсата на управленски опит може да бъде най-трудната пропаст за преодоляване, така че бъдете подготвени с конкретни примери за управленски и лидерски опит. „Голяма част от управлението в съвременната ера е свързано с влияние, убеждаване и мотивиране на другите да се движат в една и съща посока“, каза Кларк.

Показването на лидерски умения, но и работа в екип също е от голям плюс. Показването на инициативност е добър подход, когато се опитвате да впечатлите бъдещия си работодател.

Подкрепи Economic.bg