Коронавирусът застрашава дори успеха на преговорите за Brexit

Още преди появата на заразата имаше съмнения в успеха на начинанието в поставения срок

Коронавирусът застрашава дори успеха на преговорите за Brexit

Снимка: БТА

2759 ~ 2 мин. четене

Китайският коронавирус Covid-19 е напът да доведе до проблеми дори в преговорите между ЕС и Великобритания за икономическите и политическите отношения след края на 2020 г., когато изтича преходният период след Brexit. Днес британският министър Майкъл Гоув е съобщил, цитиран от Business Insider, че следващият кръг от преговорите между Лондон  и Брюксел може да бъде отменен заради бързото разпространение на епидемията в Европа.

Министърът, който отговаря за подготовката на Обединеното кралство след края на преходния период, е обяснил пред британските депутати, че въпросът за насрочените за другата седмица преговори в Лондон остава отворен.

„Това е отворен въпрос. Очакваме срещата на съвместната комисия във Великобритания на 30 март и също така очакваме, разбира се, следващият етап от преговорите да продължи“, казал е Гоув пред парламентарната комисия за бъдещите отношения на Кралството с Блока.

Той е добавил, че днес Белгия е предупредила, че има определени опасения, свързани с общественото здраве. Именно затова делегацията от Брюксел може и да отложи посещението си в Лондон за преговори относно Brexit.

Източник от британското правителство е казал пред Business Insider, че засега планът е преговорите да се проведат по график, но кабинетът на Борис Джонсън ще продължи да се съветва с учените дали е безопасно да се състоят. Високопоставен източник от ЕС също е потвърдил, че засега дискусиите не са отменени.

Потенциалното отлагане на преговорите между Великобритания и ЕС заради коронавируса увеличава възможността след края на преходния период след Brexit Кралството и Блокът да нямат договорено споразумение за свободна търговия и сътрудничество в други икономически и политически области. Това би било равносилно на т.нар „твърд Brexit“. Възможността за него расте с всеки изминал ден, защото още преди появата на епидемията правителството на Джонсън бе категорично, че няма да иска удължаване на преходния период, който ще изтече на 31 декември 2020 г. Още тогава европейските политици изразиха опасения, че месеците до края на годината няма да са достатъчни, за да се постигне консенсус по всички спорни теми в преговорите между ЕС и Великобритания.

Подкрепи Economic.bg