Как да работите от вкъщи, без да полудеете

Не спирайте да контактувате с колегите си чрез различни социални мрежи

Как да работите от вкъщи, без да полудеете

Снимка: Unsplah

Хората по цял свят са принудени да работят от домовете си с цел да се предотврати разпространението на коронавируса COVID-19. В начало идеята да се работи от дивана вкъщи може да се е сторила чудесна, но сблъсъкът с действителността с голяма вероятност се е оказал шокиращ.

Работата от вкъщи вероятно е накарала много хора да се почувстват доста самотни и да си мислят, че работният ден няма край. „Самотата и невъзможността да се срещате с различни хора оказва огромно влияние върху психиката на човек“, казва Дейвид Хасел съосновател и изпълнителен директор на 15Five - компания, в която 40% от работниците работят от вкъщи, съобщава CNN Business.

За да не се чувствате самотни и да сте достатъчно продуктивни, медията е подготвила няколко съвета, които ще Ви помогнат, докато работите от вкъщи.

Правете почивки

Нека бъдем честни, никой не работи по 8 часа на ден без да става от работното си място. Правят се кафе-паузи, има обедна почивка, разговори с колегите. Това, че работите от вкъщи, не означава, че нямате право на тези неща. „Има тенденция, когато хората работят от домовете си, да го правят през целия ден без почивки, за да се компенсира стигмата, че когато не сме в офиса не работим“, казва  Дейвид Рабин, вицепрезидент на глобалния търговски маркетинг в Lenovo.

Почивките през деня помагат на продуктивността

„Кратките почивки са част от производителността, всъщност благодарение на тях сменяме гледната точка и намираме нужните отговори“, уверява Джули Моргенстърн, консултант по производителност на труда.

Вероятно ще ви отнеме известно време докато изберете най-подходящото работно място у дома, предупреждава CNN. Ако сте свикнали през работния ден да прескачате от бюрото си в конферентната зала и оттам в залата за срещи, не се опитвайте да се ограничите в дома си, съветва Рабин. Намерете обаче най-подходящото кътче в зависимост от това какво трябва да правите, добавя Моргенстърн. "Ако е нужно да се съсредоточите, си избере тихо местенце, а ако трябва да отговаряте на имейли, можете да го направите и от креслото на балкона", съветва тя.

Задължително определете зони, в които не се работи

„Много ще Ви е трудно да заспите през нощта, ако свързвате леглото или стаята с работното си място“, обяснява Моргенстърн. Тя съветва да не започвате работа по-рано, отколкото го правите, когато сте в офиса. А времето, което прекарвате в пътуване до офиса, по-добре го отделете за семейството си или за Вас самите.

Контактувайте

Когато е възможно, използвайте видео през стандартния конферентен разговор, за да помогнете за създаване на повече взаимодействия и да избегнете самотата.

Три пъти седмично всички служители в 15Five, независимо дали работят от вкъщи или са в офиса, правят конферентно видеообаждане. Отделно от това фирмата поддържа канал за свободни разговори между служителите, където те си разменят шеги, смешни изображения и разговарят по общи теми. Така се опосредстват и личните контакти между колегите, които ще започнат да ви липсват.

Коментари: 0