Как да шофирате безгрижно през лятото

Гумите трябва да отговарят на условията на местата, където ще ви отведе почивката

Как да шофирате безгрижно през лятото

Снимка: Pixabay

1456 ~ 1 мин. четене
Не само през зимния сезон трябва да се обръща внимание на гумите на автомобила. За безгрижно и безопасно пътуване, поддръжката им е от ключово значение. Гумите трябва да отговарят на условията на местата, където ще ви отведе почивката. Експертите от Nokian Tyres представят няколко съвета за безгрижно шофиране през лятото: 


Сменете гумите
, които са били в употреба повече от 6 години, дори ако все още имат протектора.

Избирайте висококачествени летни гуми. Те издържат по-дълго и имат по-добри характеристики. Можете да намерите помощ при избора на предпочитаните от вас гуми, като разгледате тестовете за гуми в списанията за автомобили и етикетите на гумите на ЕС.

Проверете налягането на гумите. Правилното налягане подобрява безопасността, удължава живота на гумите и намалява разхода на гориво. Трябва да проверявате налягането на вашите гуми на всеки три седмици и при всяко по-дълго пътуване. Когато шофирате с пълен товар, увеличете налягането според инструкциите. Не забравяйте да проверявате и налягането на резервните гуми. Проверете налягането, когато гумите са студени.

Проверявайте протектора на гумата няколко пъти през лятото. Водачите, които пътуват често, съответно трябва да ги проверяват по-често. Препоръчителната минимална дълбочина на протектора е 4 милиметра, въпреки че законът позволява по-ниска стойност.

Увеличете експлоатационния живот на гумите, като им разменяте местата отпред и отзад, когато разликата в дълбочината на протектора достигне 2 милиметра.
Подкрепи Economic.bg