Как енергийната криза помага на една богата нация да стане още по-богата

Рязкото поскъпване на природния газ е благодат за Норвегия, която почти не ползва „синьото гориво“

Как енергийната криза помага на една богата нация да стане още по-богата

Снимка: Twenty20

16060 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Енергийната криза в Европа и скокът в цените на природния газ се оказват благодат за Норвегия, тъй като доставят свеж поток от приходи за страната, която вече така или иначе е една от най-богатите в света. С огромни петролни и газови находища, тя отбеляза рекорден износ на газ за трети пореден месец през септември, като продажбите скочиха седем пъти спрямо година по-рано. Наградата е резултат от увеличилото се търсене на енергия след облекчаването на пандемичните ограничения, съчетано с покачването на цените.

Страната, на която се падат 25% от вноса на природен газ в Европейския съюз, извлича финансови ползи от кризата, която притисна домакинствата и бизнеса в голяма част от региона, принуждавайки правителствата да обещават помощ за сметките.

Държавната Equinor ASA, която ще публикува резултати за третото тримесечие в сряда, се очаква да бъде победител от енергийната криза. От общото производство на енергийния гигант около 35% е газ, продаван в Европа. Нетният доход вероятно е около 2.3 млрд. долара, повече от шест пъти над този от предходната година, предава Bloomberg.

Потокът от парични средства – по-висок от очакваното – отличава Норвегия от другите страни, които са притеснени от вече повишените заради COVID кризата нива на дълг. Това означава, че държавата може да намали сумата, която трябва да използва от своя суверенен фонд, най-големият в света със своите 1.4 трлн. долара. 

Новото правителство на Норвегия, сформирано след избори в средата на септември, планира да продължи да развива доходоносните петролни и газови находища в страната. Според предишната администрация се очаква приходите от горива да нараснат със 72% до 184 млрд. крони (18.8 млрд. долара) тази година, с 30 млрд. крони повече от прогнозираните в началото на годината. Очаква се приходите от горива през 2022 г. да достигнат 277 млрд. крони.

В момента има много високи цени на газа, който е важна част от нашия износ“, каза в телефонно интервю норвежкият министър на петрола и енергетиката Марте Мьос Персен. „Ние знаем колко важни са нашите приходи от петрол и газ“.

Намаляването на доставките в Европа може да не отслабне за известно време. Газохранилищата в ЕС са на най-ниското си сезонно ниво от поне десетилетие, а последната прогноза на Световната банка за стоковите пазари прогнозира, че цените на енергията ще останат повишени до 2022 г.

В сравнение с конкурентите Норвегия се облагодетелства по-пряко от неотдавнашните промени в цените на газа благодарение на своите договори. Производителите са по-изложени на ценообразуването в европейски центрове, отколкото в Русия или Алжир, чиито доставки все още са до голяма степен свързани с цените на петрола.

Пазарните договорни цени в Норвегия се изплащат тези дни“, каза Синдре Кнутсон, анализатор на газовия пазар в консултантската фирма Rystad Energy.

Норвегия избягва политически дразги, за разлика от Русия, която се сблъсква с остри критики заради кризата. Досега управлявана от Владимир Путин страна не е изпратила допълнителни обеми на спот пазара в региона, позовавайки се на необходимостта за приоритетно пълнене на вътрешните складове преди зимата.

Доставките на газ от Норвегия за ЕС са се увеличили с близо 5% през първите девет месеца на годината, според Гергели Молнар, енергиен анализатор в Международната агенция по енергетика.

Норвегия играе ключова роля в осигуряването на сезонна гъвкавост на доставките“, каза той.

Вътрешно страната е изолирана от скока на цените на газа, тъй като повече от 90% от нейните нужди от електроенергия се задоволяват от битови водноелектрически централи. Тя има

необичайното предимство с две остриета да бъде голям производител на газ, така че да се възползва от високите цени, но е много малък потребител на газ“, каза Андрю Хил, ръководител на европейския газов анализ в BloombergNEF.

Въпреки това страната изживява своя собствена криза заради недостига на вода, който удари хидроиндустрията и доведе до по-високи цени на електроенергията. Правителството търси решения, като е възможно част от допълнителните приходи, вливащи се от износ, да бъдат насочени към помощи за домакинствата.

Подкрепи Economic.bg