Тарифите на ветеринарните лекари се повишават

Цените на услугите да се променят съобразно инфлацията

Тарифите на ветеринарните лекари се повишават

Снимка: Facebook

1240 ~ 2 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева

Цените на услугите, които ветеринарните лекари изпълняват по Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните ще поскъпнат. Увеличението ще бъде с 14.3%, предвижда Проект на постановление на Министерски съвет, публикуван за обществено обсъждане. Актуализацията на действащата тарифа е по настояване на Българския ветеринарен съюз (БВС).

Тарифата определя стойността на услугите, като извършване на ваксинации на животни, вземане на проби, алергични изследвания, вземане на проби от мозъчен ствол за трансмисивни спонгиформни енцефалопатии (ТСЕ), прегледи на пчелни семейства, клинични обследвания на животновъдни обекти и въвеждане на данните в Интегрираната информационна система с данни за идентифицираните животни и за животновъдните обекти (ВетИС).

Цените на услугите се променят съобразно инфлацията, изчислявана от Националния статистически институт (НСИ). За август 2021 г. спрямо април 2016 г. тя е 114.3%. Ако бъде прието, постановлението ще влезе в сила от 1 януари 2022 г. Според Министерството на земеделието увеличението на тарифите няма да повлияе на животновъдите.

Ветеринарите са разчели своя труд и разходите си. Увеличението на услугите им е в контекста на инфлацията. Въпросът е кога и животновъдите могат да получат увеличаване на ставките. Ако дадат на ветеринарите, трябва да дадат и на животновъдите", коментира за Economic.bg съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон.

Средствата идват от бюджета. Предстои животновъдният бранш да води разговори с министерството на земеделието за актуализация на ставките. Но е важно да има редовно правителство, което да изработи бюджета за 2022 г.

Ветеринарните услуги се заплащат по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните“. Ако проектът бъде гласуван, ветеринарните лекари ще взимат по 2.29 лв. за ваксинация на едро преживно животно и еднокопитно животно. Таксата за дребно преживно животно и свине става 1.14 лв. Птиците ще се ваксинират за 0.23 ст. Ваксинацията за бяс по разпореждане от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще бъде 3.43 лв.

Подкрепи Economic.bg