Инвестициите в „зелени“ стартъпи процъфтяват

Привлеченият досега рисков капитал вече надхвърля този за цялата 2020 г.

Инвестициите в „зелени“ стартъпи процъфтяват

Снимка: Pixabay

1780 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Рекордните 32 млрд. долара са набрали от началото на годината технологичните компании, работещи в сферата на борбата с изменението на климата, предава CNBC, цитирайки доклад по темата. Размерът на рисковия капитал, влял се в зелени иновации през първите девет-десет месеца на 2021 г., вече е надхвърлил този за цялата 2020 г., се посочва в проучването на фирмата за анализ на рисков капитал Dealroom и промоционалната агенция London & Partners.

Новината идва на фона на засиленото внимание на някои от най-големите инвеститори в света към стартъпите в областта на климатичните технологии.

Вчера главният изпълнителен директор на Blackrock Лари Финк заяви, че очаква следващите 1000 еднорога (компаниите с оценка от над 1 млрд. долара) да дойдат именно от този сектор. Миналата седмица пък основателят на Microsoft Бил Гейтс каза, че очаква да има осем или десет компании от сферата, които да достигнат мащабите на Tesla.

Според Лари Франк постигането на целта за нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г. ще изисква революция във всичко, което произвеждаме и консумираме. 

Процесът на създаване на гориво, храни и строителни материали, с всички нужди, които имаме като човечеството, трябва да бъде преоткрито. И това ще изисква голяма сума инвестиции, голяма доза изобретателност и голямо количество иновации”, категоричен беше Франк.

От доклада става ясно, че в периода от 2016 до 2021 г. от стартъпите в сектора на климата най-много пари са събрали тези в САЩ. След тях се нареждат аналозите им в Китай, Швеция и Обединеното кралство. Европа пък е сочена като най-бързо растящия регион в света при климатичните технологии.

С изключение на района на Санфранциския залив в Калифорния, където се намира Силициевата долина, Лондон е домът на най-голямата концентрация от стартъпи, работещи по климатични технологии.

От подписването на Парижко споразумение за климата през 2015 г. до днес са създадени 416 стартъпа в сектора, става ясно още от доклада.

Технологичната индустрия играе фундаментално важна роля в подпомагането на иновациите в борбата срещу изменението на климата“, каза Лора Ситрон, главен изпълнителен директор на London & Partners.

Световните лидери и директорите на големи компании са поставени под голям натиск да намалят вредните емисии, тъй като учените предупреждават, че Земята бързо върви към климатична катастрофа.

Докладът на Dealroom и London & Partners идва преди с Конференцията на ООН по изменението на климата COP26, която ще се състои в Глазгоу между 31 октомври и 12 ноември.

Подкрепи Economic.bg