Как Тръмп за една нощ събра $10 млн. за бъдещата си кампания

Набирането на средства от настоящия държавен глава започна необичайно рано

Как Тръмп за една нощ събра $10 млн. за бъдещата си кампания

По всичко личи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп вече сериозно мисли за следващите избори, които ще се проведат през 2020 г. Вчера вечерта, 28 юни 2017 г. Тръмп организира вечеря, за да привлече пари за бъдещата си кампания и успя да събере 10 млн. долара само за една нощ, съобщава Associated Press (AP).

По думите на прессекретарят на Националния комитет на Републиканската партия Линдзи Дженикс, на събитието, което се проведе в хотел Trump International, са присъствали 300 души. Билетът за двучасовото мероприятие е струвал по 35 хил. долара на всеки гост. AP отбелязва още, че банкетът е привлякъл вниманието и на политическите опоненти на Тръмп. Пред сградата са се събрали активисти, които са държали плакати с надписи "Здравни грижи, а не намаляване на данъците" и са скандирали "Позор!"

Американският президент е нарушил традицията на своя предшественик и не е позволил репортери да присъстват на събитието. Първоначално на журналистите е обещано да могат да присъстват в залата по време на речта на Тръмп, но по-късно организаторите са променили мнението си.

Набирането на средства от настоящия държавен глава започна необичайно рано, почти 3.5 години преди следващите избори. Въпреки това заместник-прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс каза, че не вижда нищо странно в това. "Той събира пари за своята партия” - казва тя. „Не мисля, че това е нещо необичайно за всеки президент."

През 2016 г. Тръмп доста късно започна да набира средства за президентската си кампания - само пет месеца преди изборите. В началото той финансираше всичко със собствените си пари, и едва след това се обърна за финансова помощ от дарители.

През първите три месеца на тази година по банковата сметка, открита за бъдещата предизборна кампания на Тръмп, са внесени повече от 7 млн. долара. Организаторите успяват да съберат тези средства основно от малки дарения от гласоподавателите и продажбата на тематични продукти, като например червената шапка с надпис "Да направим Америка отново велика."

Коментари: 0