Как турските хотели ще работят по новите правила за безопасност

Всеки хотел трябва да има \"здравен сертификат\" издаден от регуалторните органи

Как турските хотели ще работят по новите правила за безопасност
7066 ~ 2 мин. четене

Турските хотелиери бяха сред първите в света, които започнаха подготовка за летния сезон. Припомняме, че за да продължат дейността си, те трябва да получат така наречения „здравен сертификат“, потвърждаващ, че хотелът е напълно готов да спазва изискванията на властите по отношение на осигуряването на здравето и безопасността на гостите.

Работата без такова удостоверение е забранена и за всяко нарушение има сериозни глоби, а дори е възможно е затваряне на обекта. В този регулаторен документ има 132 точки с изисквания.

Още на входа на хотела всеки служител и всички гости ще бъдат подложени на процедура за измерване на телесната температура с безконтактен термометър. Ако се открият отклонения, тоест термометърът покаже 37+ градуса, няма значение какво е причинило повишаването на температурата, ще трябва да използвате отделението за изолация. То ще се намира извън хотела, а ако е вътре, не трябва да е в основната сграда. Все още не е ясно дали вашата „минимална“ застраховка ще покрие възможното лечение или ще трябва да плащате допълнително.

Тази година няма да има и обичайните закуски, обеди и вечери. Поради необходимостта за поддържане на необходимото минимално разстояние, ще трябва да се премахнат от ресторантите около половината от масите.

Вече туристите сами ще избират удобно време за посещение на ресторанта: 18.00, 19.00 или 20.00 и няма да могат да стоят цяла вечер, а ще трябва да освобождават местата за другите гости в следващия час.

На плажовете и в зоната на басейна, шезлонги и чадъри също ще трябва да бъдат разредени. Няма да се допуска и струпването на туристи на групи, което ще бъде контролирано от охранителите на хотела.

За да се избегнат възможни проблеми и ненужни разходи за труд за дезинфекция на предметите за общо ползване, техният брой ще бъде значително намален и заменен с еднократни артикули. Например химикалите в стаите ще бъдат подменяни и изхвърляни при смяната на туристите, ако те не са ги взели като сувенир.

Същото се отнася и за хигиенните предмети в баните, картите за влизане в помещенията. Услугата за обмяна на плажни кърпи за чисти може да бъде затворена за първи път. Или една кърпа ще бъде предложена за целия престой, или ще трябва да носите личната си.

Със сигурност няма да има недостиг на маски, лични предпазни средства, антисептици – хотелите вече ги купуват на едро.

Коментари: 0