Какъв остава най-големият риск за американската икономика

Отговор на въпроса дава изследване сред американските предприемачи и икономисти

Какъв остава най-големият риск за американската икономика

Снимка: БТА

Американската икономика се отваря отново след блокировките, а пазарът на труда показва признаци на възстановяване след драматични загуби в разгара на епидемията от Covid-19. Но предстоят големи рискове.

Огромен дял икономисти, участващи в проучването през юни на Националната асоцияция за бизнес и икономика (National Associate of Business Economics Outlook Survey) - цели 87% - смятат, че втора вълна от инфекции може да застраши възстановяването и да се превърне в най-голямата опасност за американската икономика през тази година, съобщава CNN.

Пандемията отне повече от 100 000 живота в Съединените щати и принуди страната да въведе блокади през март. Бизнесът закри и уволни милиони хора, което доведе до най-резките загуби на работни места - 20.7 милиона - през април.

Пазарът на труда отскочи силно през май, като добави 2.5 милиона нови работни места, след като щатите започнаха да отменят въведените ограничителни мерки. Но постепенното рестартиране на икономиката може да доведе до възобновяване разпространението на силно заразния вирус. Това от своя страна би могло да доведе до второ блокиране, което ще донесе още повече икономически щети.

На този фон 80% от участниците в проучването на NABE са песимистични по отношение на икономическите перспективи на САЩ.

Към последното тримесечие на тази година брутният вътрешен продукт на Америка - най-широката мярка за икономиката - все още ще бъде с 5.6% по-нисък в сравнение със същия период на 2019 г., според средната оценка на NABE. Настоящото второ тримесечие на тази година се очаква да бъде ниската точка на рецесията, тъй като ще включва по-голямата част от периода на блокиране. Ревизиите на БВП за първото тримесечие показаха, че американската икономика се е свила с 5% между януари и март.

Икономиката на Америка до голяма степен разчита на потребителските разходи, които се очаква да намалеят с 6.4% през тази година, преди възстановяването си през 2021 г.

Следващата година БВП ще отскочи, за да нарасне с 4.8%, заявяват участниците в проучването, но повечето не очакват икономиката да се върне на предпандемичното си ниво поне до втората половина на 2021 г.

Вашингтон разгърна пакет от стимули за няколко трилиона долара, за да помогне на страната да премине през кризата. В резултат на това се очаква федералният дефицит да нарасне до 3.4 трилиона долара през 2020 г., което е три пъти повече от дефицита през миналата година (Бюрото за бюджета на Конгреса изчислява, че дефицитът може да бъде 3.7 трилиона долара). През 2021 г. се очаква дефицитът да спадне до 2.1 трилиона долара, заявяват участниците в проучването на NABE.

В противоположния край на спектъра, 51% смятат, че ваксина срещу болестта би осигурила най-голямото развитие на икономиката на САЩ.

Изследванията за ваксина продължават по целия свят, като някои потенциални кандидати вече са в етап изпитвания върху хора, допълват от CNN.
Коментари: 0