Земеделското министерство: Записът с Танева не е това, което изглежда

В изтеклото днес видео министърът препоръчва на земеделски производители да си мълчат за установени измами с европари в сектора

Земеделското министерство: Записът с Танева не е това, което изглежда

Снимка: Economic.bg/Архив

Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) излезе с обяснение за изтеклия запис, в който се вижда и чува как министър Десислава Танева убеждава зеленчукопроизводители да си мълчат за измами с европейски пари. От ведомството посочват, че конкретните резултати от проверките за злоупотреби при подпомагането на земеделски производители са публични и се изпращат на еврокомисията, като при липса на контрол на национално равнище евентуален одит от ЕК действително би поставил под въпрос цялата мярка.

По-рано днес „Биволъ“ публикува материал с видео към него, от онлайн заседание на Танева с представители на бранша. „Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, 'щото иначе и това ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме, утре нали ще кажат – значи не трябва да получаваме тази помощ“, са точните думи на Танева във видеото.

Според МЗХГ в изказването си Десислава Танева посочва резултатите от проверките, довели до намаление на субсидии на земеделски стопани, които заявяват, че гледат определени култури, а при проверка на място не се откриват културите. „Публикуваният запис е изваден от контекста на разговора. Министър Танева многократно е заявявала, че ако тези проверки не бяха направени от институциите, при евентуален одит от Европейската комисия ще поставят въпроса за подпомагането“, се посочва в позицията на ведомството.

От там казват още, че контролът е достигнал 50% от заявените площи, което е 10 пъти повече от установеното по регламента на ЕК. Дадени са и примери за открити разминавания. „В Хасковско най-много несъответствия имаше при краставиците, където при заявени 2744 декара не бе открит нито един зеленчук. Следва лукът, където фалшивите декари бяха 1520. Нарушение бе открито и при пъпешите – с 1037 празни декари. А също и при доматите – с 542 дка тревясало поле“, пише в позицията на ведомството.

Именно чрез намаляването на субсидиите за нередовните стопани са се увеличили парите за тези, при които няма нарушения. „За да не уронваме престижа на добросъвестните български производители не сме считали, че е необходимо да се „хвалим“ с резултатите от проверките. Те целят да защитят правилното разходване на европейски и национални средства“.

Коментари: 0