Заетостта в България расте за трета поредна седмица

Фирмите наемат обратно все повече хора, но и все повече хора биват освобождавани

Заетостта в България расте за трета поредна седмица

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Броят на новорегистрираните безработни в бюрата по труда у нас расте през изминалата седмица, като това се случва за първи път от началото на май, когато страната все още бе в извънредно положение. Това показват данните за безработните в платформата Covid-19 на Националния статистически институт (НСИ). Регистриралите се като безработни в периода 1-7 юни са 7 394 души, което е с 2 700 повече спрямо предходната седмица. 

Успоредно с това броят на постъпилите на работа също расте, като за трета поредна седмица се наблюдава нетно увеличение на заетостта, т.е. новорегистрираните безработни са по-малко от новорегистрираните работещи. В периода 1-7 юни на работа са постъпили официално 10 963 души, което е с над 4 000 души повече от предходната седмица.

Най-много работни места - близо една шеста от общия брой - са загубени в столицата, а най-много наети има - почти поравно - в София и Бургас.

Междувременно социалното министерство твърди, че не очаква ръст на безработицата и нова вълна съкращения във фирмите в следващите няколко месеци. Ако такава има, тя ще бъде към края на годината, прогнозира социалният министър Деница Сачева.

Миналата седмица у нас продължи разхлабването на наложените ограничителни мерки вследствие на коронавируса. Премиерът Бойко Борисов обяви, че с изтичането на въведената извънредна епидемична обстановка на 15 юни, ще отпаднат всички ограничителни мерки. 

По думите на Сачева предстои след края на юни схемата "60/40" да има нов дизайн и с нея да могат да бъдат и наемани хора, записани в бюрата по труда.

Освен с нея, държавата започна да подкрепя малкия бизнес с безвъзмездни средства, като първите фирми, които ще получат грантовете между 3 и 10 хил. лв. вече са ясни. В края на май държавата обяви, че започва да отпуска безвъзмездни средства и за средните предприятия - между 30 и 100 хил. лв.

От въвеждането на извънредното положение на 13 март до 7 юни новорегистрираните безработни у нас са 158 хил. души, а постъпилите на работа - 61 хил. души.

Коментари: 0