BP ще съкрати 15% от служителите си

Ще си отидат 10 000 от над 70 000 работещи в компанията

BP ще съкрати 15% от служителите си

Снимка: BP

2495 ~ 1 мин. четене
BP планира да съкрати около 15% от работната си сила в отговор на кризата с коронавируса и като част от плана на главния изпълнителен директор Бърнард Луни да пренасочи нефтената и газова компания към възобновяема енергия, съобщиха източници от компанията пред Reuters.

Луни заявил в онлайн разговор със служителите, че базираната в Лондон компания ще съкрати 10 000 работни места от сегашните 70 100. Повечето от тях ще бъдат освободени до края на тази година, според източници, присъствали на разговора.

Говорител на компанията отказа коментар.

Съкращенията следват намаление с 25% на разходите през 2020 г., обявено през април на фона на пандемията от коронавирус, която донесе безпрецедентен спад в търсенето на петрол.

Съкращаването на работните места е част и от стремежа на Луни да направи 111-годишната петролна компания по-гъвкава, докато се подготвя за преминаване към нисковъглеродна енергия, посочват източниците.

През миналия месец Луни обяви голям кръг от назначения на ръководни кадри, като наполовина намали броя на членовете на лидерския екип на BP според плана му да прекрои структурата на компанията.

Малко след като встъпи в длъжност през февруари, 49-годишният изпълнителен директор заяви, че създава 11 подразделения, за да „преоткрие“ BP и да прекрои традиционната структура, доминирана от бизнеса за производство на нефт и газ и отдела за рафиниране, маркетинг и търговия.
Подкрепи Economic.bg