Ядрената индустрия в ЕС е готова да подкрепи рестарта на икономиката

Позицията е подписана от общо 39 компании, сред които „Булатом“ и АЕЦ „Козлодуй“

Ядрената индустрия в ЕС е готова да подкрепи рестарта на икономиката

Снимка: Pixabay

844 ~ 2 мин. четене

Европейската ядрена индустрия е готова да играе важна роля в икономическото възстановяване след Covid-19, осигурявайки „по-чистата и устойчива икономика на бъдещето, към която всички се стремим“. Това пише в официално писмо на базираната в Брюксел търговска асоциация за индустрията за ядрена енергия в Европа Foratom, цитирано от Euractiv. To e изпратено до Европейския парламент и Европейската комисия. Позицията е подписана от общо 39 компании, сред които и Български атомен форум („Булатом“), и от АЕЦ „Козлодуй“.

Днес ЕС и светът са изправени пред безпрецедентна здравна и икономическа криза и реакцията срещу пандемията COVID-19 с право е непосредственият приоритет за всички. „Енергийният сектор в целия ЕС, с ядрената енергия в основата си, продължава да играе важна роля в тези усилия - ние надеждно поддържаме основните енергийни източници, като същевременно гарантираме безопасността на нашите служители, клиенти, обществеността и околната среда“, пише в писмото.

В него се добавя, че 26% от произведената в ЕС електроенергия идва от ядрена енергия и тя остава най-големият източник на нисковъглеродна електроенергия. Въпреки това, 50% от микса на електроенергия в ЕС все още се основава на технологии, изпускащи CO2 от изкопаеми горива и те трябва да бъдат заменени с нови източници с ниско съдържание на въглерод, тъй като ЕС преминава към въглеродно неутрална икономика до 2050 г. В същото време ще е нужен допълнителният капацитет на енергия, който ще трябва да отговаря на нарастващото търсене на енергия.

„Европейската ядрена индустрия е готова и способна да играе своята роля, като подкрепя националното и европейското чисто, зелено икономическо възраждане, като продължава да предоставя:

растеж, работни места (днес ядрената индустрия поддържа 1.1 млн. преки и непреки работни места) и създаване на блага на равнище ЕС, национално и регионално равнище,

изследвания и иновации,

потенциал за растеж на износа,

и напредък към чиста нулева икономика, като същевременно поддържа пълно спазване на строги екологични разпоредби, включително тези, свързани с ядрените отпадъци.

 

Подкрепи Economic.bg