Какви са ползите от яденето на бобови растения
Консумацията им намалява риска от опасни болести и диабет
Бобовите растения (фасул, леща, грах, боб) са най-важният хранителен продукт за дълголетие при хора от различни етноси. Изследвания показват, че всяко 20-грамово увеличение на дневния прием на бобови растения води до 7-8% по-нисък риск от опасни болести.
Консумирането на бобови растения четири пъти седмично намалява с 22% риска от болест на сърцето. Също така бобовите растения понижават кръвното налягане, а една порция боб на ден може да намали лошия холестерол (LDL) с 5%.
Яденето на бобови растения спомага за предотвратяване на диабет тип 2 и подобрява контрола на кръвната захар при хора, които вече имат диабет.
Доказано е, че бобовите растения са засищаща храна заради комбинацията от фибри, протеини, желязо, антиоксиданти и бавно усвоявани въглехидрати. Нациите, които редовно се хранят с бобови култури, имат по-здравословно тегло на тялото.
Ако не сте свикнали да ядете бобови култури, започнете бавно и първо опитайте леща, грах и по-дребни зърна. Тялото ви ще се настройва постепенно, съветват от foodpanda.