Какви са последиците за здравето ни от смяната на стрелките

Хроничното недоспиване води до напълняване, сърдечно-съдови заболявания и лоша концентрация

Какви са последиците за здравето ни от смяната на стрелките
1144 ~ 2 мин. четене
Преминаването към лятно часово време ни дава един час повече "светъл ден". Редица проучвания обаче сочат, че тази смяна се отразява негативно върху нашето здраве. 

Според експертите липсата на един час повече сън води до умора и по-ниска продуктивност по време на сън, което прави по-кратък процесът на възстановяване на организма. 

Противниците на смяната на стрелките твърдят, че това води до недоспиване, стрес, умора и нетрудоспособност. Експерти посочват, че над 131 млрд. евро отиват за заболявания, произтичащи от смяната на времето.

Проучване, направено през 2014 г. установява, че броят на пациентите със сърдечни пристъпи се е увеличил с 25% в деня след смяната на стрелките (първият понеделник), в сравнение с други дни от годината. Сред основните причини за пристъпите се посочва притеснението и стресът дали ще се събудим навреме за работа. Рискът е повишен най-вече за хора, които страдат от съдови заболявания. 

Кардиолози твърдят, че със смяната времето се увеличава и броят на инфарктите, а безсънието е основната причина. Хроничното недоспиване води до напълняване и сърдечно-съдови заболявания. Друга статистика сочи, че в дните след промяна на часа спешните повиквания се увеличават с 12%, самоубийствата със 66%, а инфарктите със 75%.

Различни проучвания показват, че при лятно часово време инцидентите в автомобилните катастрофи се увеличават. Като причина се посочва недоспиването, което води до по-малка бдителност от страна на шофьорите. При смяната на часовото време се наблюдава и повишаване на нараняванията на работното място. 

Смяната на часа започва през 1916 г., а една от идеите на лятното часово време е да се използва максимално светлата част от деня и да се пести енергия. Това обаче не дава голям ефект върху околната среда и използването на по-малко електрическа енергия през последните години, показват проучвания.

Смята се, че идеята за лятното часово време идва от Бенджамин Франклин, а за първи път сериозно предложението е направено от Уилям Уилет в „Пиилеене на дневна светлина“. В България лятното часово време е въведено на 1 април 1979 г.
Подкрепи Economic.bg